Mustad pilved isejuhtivate autode taevas – lihtne laser ajab nad kraavi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isejuhtiv auto loob lidari abil endal ümber pidevalt 3D-pilti
Isejuhtiv auto loob lidari abil endal ümber pidevalt 3D-pilti Foto: spectrum.ieee.org

Piisab kõige odavamast ja lihtsamast laserseadest ajamaks totaalselt segi isejuhtivate autode teel orienteerumine, selgub tehnikaasjatundjate katsetusest.

«Ma võin kasutada suvalise auto tekitatud liikumiskajasid ja taasesitada neid kõikjal, kus soovin. Ma saan sama teha jalakäija ja seinaga,» ütles  küberturvalisuse ettevõtte Security Innovation spetsialist Jonathan Petit portaali IEEE Spectrum teatel.

Mõnekümneeurost laserseadet ja impulsigeneraatorit kasutades on võimalik ära petta isejuhtiva auto lidarisüsteemi andurid ja panna see arvama, et midagi on teel ees ning hoogu maha võtma. Või ajada masin tohtu hulga vigaste signaalidega täiesti ummikusse ja lootusetult seisma jätta.

Petit’l õnnestus luua pettekujutis autost olles ise isejuhtivast autost vaid sajakonna meetri kaugusel. Mehe sõnul võiks tema avastus olla äratuskellaks kõigile isejuhtivate autode loojatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles