Pahatahtlikud rakendused telefonis võivad jagada sinu asukohainfot ja isiklikke faile

, Digitarga uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõtle enne ja siis installi. Sadade tuhandete rakenduste seas on ka palju pahatahtlikke rakendusi – kuidas nende vahel vahet teha?
Mõtle enne ja siis installi. Sadade tuhandete rakenduste seas on ka palju pahatahtlikke rakendusi – kuidas nende vahel vahet teha? Foto: gigaom.com

Kas küsid endalt uut rakendust installides, mida see rakendus teeb sinu asukohainfo, kaamera ja kontaktidega? küsib tehnoloogiaportaal Digitark tänases nõuandvas artiklis. "Kui ei, siis peaksid hakkama, sest sadade tuhandete rakenduste seas on ka palju selliseid, mis sinu pahaaimamatust kurjasti ära kasutada võivad."

Peaaegu kõik nutiseadmete kasutajad oskavad otsida ning alla laadida endale meeldivaid või vajaminevaid rakendusi, kuid tihti jäetakse tähelepanuta viimane kinnitus enne installimist, mis kirjeldab, millistele telefonifunktsioonidele allalaetav rakendus ligipääsu soovib.

Kui soovid telefoni tõmmata taskulampi ning see tahab lisaks kaameravälgule ligipääsu sinu asukohale, kontaktidele ja veebikontodele, siis peaksid selle rakenduse jätma pigem sinnapaika.

Rakendused võivad sinu telefonis mitmel viisil palju pahandust korda saata, kirjutab Digitark. Õnneks on riist- ja tarkvaratootjad selle probleemiga tõsisemalt tegelema hakanud.

Loe lähemalt, kuidas rakendused võivad salaja teha pilte sinu kaameraga, saata kellelegi andmeid sinu asukohast ja liikumisest ning isegi laiali jagada sinu pildid ja kirjavahetuse, ja kuidas seda vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles