ÜRO: iga kuues Eesti elanik ei tea jätkuvalt midagi internetist

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetiühendusega kodud maailmas
Internetiühendusega kodud maailmas Foto: ÜRO

Maailmas on aasta lõpuks internetiühenduseta jätkuvalt neli miljardit inimest ning Eestis pole enda jaoks teed selleni leidnud iga kuues inimene, selgub Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) internetikomisjon iga-aastasest raportist.

Raportist selgub, et möödunud aasta seisuga kasutasid internetti kõige enam Islandi (98,2 protsenti), Norra (96,3) ja Taani (96) elanikud. Soome oli 92,4 protsendiga 10. kohal ning Eestis platseerus 84,2 protsendiga 24. real.

Lätis kasutas mullu Internetti 75,9 protsenti elanikest (36. koht) ning Venemaal 70,5 protsenti inimestest (44. koht).

Ümmargune null oli Põhja-Korea järel. Eritreas pääses internetti mullu 1 protsent ja Timor-Lestes 1,1 protsenti inimestest.

Komisjoni värskeimate andmete kohaselt on üle maailma regulaarselt ligipääs internetile aga kõigest 43 protsendil planeedi elanikkonnast. Mis tähendab, et 4,2 miljardit inimest ei saa kasutada järjepidevalt internetiühendust. Probleemi süvendab veelgi paljudes riikides valitsev sooline ebavõrdsus.

Komisjon märgib, et osaliselt on interneti vähese leviku taga ka inimeste enda teadmatus selle võimalustest või ka lihtsalt oskamatus. Murettekitava märgina on aga ka interneti tehniline levik vähem asustatud piirkondadesse näitamas selgelt aeglustumise märke.

Mahukas raport täheldab veel muu seas, et väga kiiresti areneb maailmas mobiiliside. Aasta lõpuks ennustatakse juba mobiililepingute koguseks 7,1 miljardit ning 2019. aasta lõpuks 8,5 miljardit, millest 6,5 miljardit on mobiilset andmesidet sisaldavad lepingud. Need näitajad on nii suured, kuna keskmiselt on igal mobiilikasutajal 1,78 aktiivset SIM-kaarti.

ÜRO teatel on maailmaorganisatsiooni suurimaks väljakutseks nüüd jõuda 2020. aastaks nelja miljardi internetikasutajani maailmas ja selle saavutamiseks tuleb internet viia vähem haritud elanikeni kaugetes maapiirkondades, kus mõistetakse vähe tuntud dialekte. Nimelt on internetis hetkel esindatud vaid 5 protsenti kõigist maailma keeltest.

Eesti kohta selgub veel raportist, et interneti püsiühendusele on Eestis ligipääs 27,4 inimesel sajast ning mobiililepinguid on meil saja elaniku kohta 117 – oleme selle näitajaga maailmas 7. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles