Galaxy Tab S2 - oht pöörduda tagasi tahvli-usku

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy Tab S2
Samsung Galaxy Tab S2 Foto: Samsung

Maailma suured elektroonikatootjad ei paista kuidagi leppivat karmi ent õiglase statistikaga, mis näitab kvartalist-kvartalisse tahvlimüügi  langust nii kogu maailmas kui eriti Eestis. Milleks muidu näha vaeva nii loomaks seadet, mille puhul on tõesti tõsine oht leida end taas uudiseid ja videod vaatamas milleski muust, kui mobiilist, sülearvutist või telerist.

Tahvelarvutite müük näitas aastaid plahvatuslikku kasvu ja jõudis haripunkti 2013. aasta viimases kvartalis. Edasi on aastane trend näidanud vaid langust. Näiteks aasta teises kvartalis langes tahvlimüük kõigi maailma piirkondade keskmisena aastatagusega võrreldes 11 protsenti tasemele 42,5 miljonit seadet.

Eestis on seis veelgi hullem -  aasta esimesel perioodil on müüginäitajateks 24 200 seadet käibega 6,6 miljonit eurot - koguseliselt on turg langenud 15 protsenti ja rahaliselt 16 protsenti. Olemasolevad seadmed peavad hästi vastu ja turg on küllastunud – on müüjad leidnud.

Foto: Samsung

Ja nüüd võtab Samsung kätte ja loob seadme, mille puhul on oleks parimagi tahtmise juures leida argumente, miks seda mitte endale soetada - esindatud on minu hinnangul kõik vajalikud näitajad võtmaks sellest seadmest kõike, mida kõnealune seadmeliik võimaldab. Aga võtame põhiomadest korra läbi.

Alustada tuleb sellest, miks üldse soetada midagi, mis ole piisavalt väike mahtumaks taskusse ja piisavalt suur võimaldamaks mugavalt ja kiirelt kontoritööd teha. Põhjusi on kolm: kergus, stiilsus ja eeltoodute kõigi funktsioonide esindatud, olgu siis kasvõi läbi lisaseadmete.

Reedel uudistootena müügile jõudnud Samsung Galaxy Tab S2 on kerge. Selle 9,7-tollise ekraaniga versioon kaalub 389 grammi, mis on näiteks 52 grammi kergem kui sama mõõtu iPad Air 2, 2411 grammi kergem kui Asuse uusim saadaolev sülearvuti X751LX ja 236 grammi raskem kui Samsungi suurim mobiil S6 Edge+. See kergus on tõesti sõrmede vahel silmatorkavalt tunda, omasuguste seas polegi nii kerget tahvlit maailmas varem tehtud.

Samamoodi pole õnnestunud maailma seni näha nii õhukest tabletit. 56 millimeetrit tähendab, et tegelikult pole ka eriti mobiiltelefone, mis oleksid nii õhukesed. Taas võrdluseks: peagi müügile tuleb Sony uue lipulaeva paksus on 7,3 millimeetrit, eeltoodud Edge+ jämeduseks näiteks 6,9 millimeetrit. Ka seda omadust on tahvlit sõrmede vahel võttes raske mitte märgata.

Kui lisada siia juurde metallääristused nii raamil, nuppudel kui kaameral, siis on stiili ja kergusega selle seadme puhul kõik korras. Tegemist on füüsilistest omadustelt (ja muidugi tootmise ajalt) kahtlematult kaasaegseima seadmega, mida on vägagi mõnus hommikukohvi kõrvale värskete uudiste lugemiseks kasutada või tagaistmel lastele sõidu lühendamiseks kätte anda.

Seadme tehnilisi detaile saab igaüks alt ise uurida, seega piirdun siinkohal vaid üldtõdemusega, et sellel on väga korralik, vägagi kontrastne ja erk ekraan, kiire protsessor, täiesti piisavalt nii operatiiv- kui salvestusmälu ning mobiilsete seadete seas tugevalt keskmise kvaliteediga fotode tegemise võimekus. Lisaks Bluetooth ja WiFi ning kallimate versioonide puhul ka 4G – ühenduse pidamiseks.

Kulmu paneb samas kergitama eelkäijaga võrreldes mitu tagasisammu seoses akuga. Eelkäija 7900mAH on saanud uueks näitajaks kõigest 5870mAH. Tagajärjeks on sõltuvalt ekraanirežiimist kuni neli tundi väiksem aku vastupidavusaeg. See on üks selgetest näitajatest, mille osas õhemaks ja kergemaks muutumise nimel lõivu on tulnud maksta.

Tegemist on ühtlasi ühega esimestest seadmetest, mille puhul avastasin end kasutamas multitaskingut – ekraanil saab nüüd viimati avatud rakenduste seast hoida ekraanil nii püsti- kui laivaates teineteise kõrvale korraga avatuna kaks rakendust. Seega näiteks lugeda Postimeest või e-kirju ja vaadata silmanurgast YouTube’i. Või hoida näiteks kõrvuti Wordi ja Excelit ja vedada andmeid ühest teise.

Foto: Kuvatõmmis

Microsoft Office’iga ongi teatavasti mobiilsete seadmetel lood head, kuna selle kontoritarkvara saab juba üsna mitu kuud mobiilidele ja tahvlitele täiesti tasuta äpipoest alla laadida. Lisaks pakub Microsoft 100 GB tasuta ruumi oma pilveteensues OneDrive nii fotode, videote kui dokumentide hoidmiseks.

Ekraani puhul torkab muidugi esmalt silma see, et selle kuvasuhe pole enam 16:9 vaid taas iPadililikult 4:3.  Samusngi enda teatel teeb see just tekstide lugemise märgatavalt silmasõbralikumaks. Seadme Super Amoled ekraan reguleerib seejuures ise värvigammat, kontrastsust ja teravust, lähtudes valgusest ja tahvelarvutis kasutusel olevatest rakendustest - seetõttu saab seadet kasutada pikema aja vältel silmi koormamata. Selle erkusts ja teravus teeb silmad ette kindlasti ka uusimatele 4K-kvaliteediga ekraanidele.

Eestis tuli üleeile müügile 9,7-tolline 32 GB põhimäluga Samsung Galaxy Tab S2, mille hind on 499 kuni 589 eurot, olenevalt ühenduvuse võimalustest.

Mis puutub võrdlust hetkel müügil oleva konkurendi iPad Air2-ga, siis tehnoloogiste näitajate erinevus sisuliselt puudub. Samsung on lihtsalt kergem, õhem, odavam ja teeb mõnevõrra kvaliteetsemaid videoid.

Turvalisuse osas on Samsung ka selle seadme puhul ühendanud sõrmejäljelugeja «kodu»-klahviga ning selle teenuse aktiveerimisega läheb igaühel kindlasti libedalt.

Kokkuvõttes on oma stiililt ja võimekuselt tegemist igati ausa toodega, mille puhul võiks tõiselt kaaluda taas tahvli-usku pööramist - kui see üldse kuskile kadunud on. Eriti kui arvestada, et bluteooth-klaviatuurid lähevad järjest paremaks ning lihtsamad kontoritööd oleks võimalik ka sellise kerge seadmega ära teha. Selles seadmes on kokku saanud mobiilide ja sülearvutite paremad omadused.

Spetsifikatsioon:

Diagonaal  9,7 " (toll)

Diagonaal 24,6 cm

Ekraani tüüp Super AMOLED

Resolutsioon 2048 x 1536 pikslit

Puutetundlik Jah

Ekraani pind Läikiv

Laius 16,9 cm

Kõrgus 23,7 cm

Sügavus 0,5 cm

Kaal 392 g

Komplektis sisaldub Tahvelarvuti, peakomplekt, datakaabel, kasutusjuhend

Operatsioonisüsteem Android

Operatsioonisüsteemi versioon 5.0

Operatsioonisüsteemi keel Eesti, Vene, Inglise jt.

Sisseehitatud mikrofon Jah

Helikaart Integreeritud

Andmeside kaabel Micro USB

Peakomplekt (3,5 mm) Jah

MicroSD kuni 128 GB

Aku kestvus töörežiimil (kuni) 12 h

Eelinstalleeritud GPS tarkvara Google Maps

Rakenduste pood - Google App, Samsung Apps

Sünkroniseerimine serveriga - MS Exchange

Meediamängija - Jah

Bluetooth Jah

3,5G Jah

4G Jah

Mobiilse andmeside kiirus 150 Mbit alla/50 Mbit üles

GPS Jah

WLAN (WiFi) 802.11a/b/g/n/ac

WiFi Direct  Jah

DLNA Jah

Mobiilne andmeside 4G 700/800/850/900/1800/1900/2100/2600 3,5G 850/900/1900/2100 GSM 850/900/1800/1900 MHz

Mobiilse andmeside jagamine - Jah

Protsessor

Tootja Exynos

Protsessori seeria 5433 Octa-Core

Taktsagedus 1,3 GHz

Graafikakaardi tootja - ARM

Graafikakaart Holding Mali T760

Põhimälu 3 GB

Tagumine kaamera 8 Mpix

Eesmine kaamera 2,1 Mpix

Videosalvestus 3840 x 2160 pikslit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles