Rohelise initsiatiivi hüljanud Taani kolmekordistab elektriautode hindu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla S autod.
Tesla S autod. Foto: Elijah Nouvelage / Reuters

Taani järgmise aasta riigieelarvekava järgi kaotatakse elektriautodele ära senised ostu- ja maksusoodustused. See samm muudab nende hinna senisega võrreldes aga pea kolmekordseks, kirjutab Bloomberg.

Maksuerisuste kaotamisega suureneks uute elektriautode hind 180 protsenti, mis tähendaks, et näiteks populaarse Tesla Model Si hind kasvaks 650 000  Taani kroonilt umbkaudu 1,8 miljoni kroonini (umbes 240 000 euroni).

«Asju tuleb teha mõistlikult,» kommenteeris Taani rahandusminister Claus Hjort Frederiksen eile kohalikule ajakirjandusele valitsuse poliitikamuutust, väites ühtlasi, et sellega hoitakse äridele raha kokku ning luuakse kokkuvõttes rohkem uusi töökohti.

«Eelmine valitsus lubas säilitada elektriautode maksuerisuse, kuid nad unustasid ainult ühe väikese asja: kust selle jaoks raha leida,» ütles ta.

Ärikooli Copenhagen Business School majandusprofessori Marcus Asplundi hinnangul viib plaanitav maks jõustumisel kahtlemata Teslade müügi langusesse. Samas leidis ta, et Tesla on siiski luksusauto ning tänu eelmise valitsuse soovile suunata inimesi keskkonnasäästlikumate transpordivahendite valimisele, oli sel konkurentide nagu BMW 5. klassi ees selge konkurentsieelis.

Samas lisas ta, et peab oma abikaasaga läbirääkimisi, kas oleks mõistlik enne maksumuudatuste jõustumist endalegi uus Tesla soetada.

Taani plaanib järgmisel aastal automaksude näol koguda 30 miljardit krooni, riigi hinnangul peaks elektriautode maksustamine sarnaselt bensiini ja diislit tarbivate sõidukitega tooma sisse umbes 450 miljonit krooni aastas.

Tänavu on Taanis esimese kuue kuuga müüdud 1240 elektriautot ehk kaks korda rohkem kui mullu. Suurem osa neist olid Tesla Model Sid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles