Eesti teedel sõidab 2041 petutarkvaraga Volkswagenit

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen
Volkswagen Foto: DARREN ORNITZ/REUTERS

Volkswagen AG tänase ametliku teate kohaselt sõidab Eesti teedel 2041 sõidukit, mis on varustatud heitgaasitestide petmiseks mõeldud tarkvaralahendusega.

«Eestis on asjassepuutuvaid Volkswageni sõiduautosid 1511 ja Volkswageni tarbesõidukeid 530,» teatas ettevõte siseauditi põhjal.

Need erinevatel astatel valminud Volkswageni sõiduautomudelid on eranditult varustatud EA 189-tüüpi diiselmootoriga.

«Mainitud sõidukid on jätkuvalt tehniliselt turvalised ja sõidukorras. Endiselt ei puutu asjasse kõik uued sõidukid, mis vastavad Euroopas kehtivale EU6-heitgaasinormile, samuti kõik sõidukid, mille diiselmootor ei põhine EA 189-tüüpi mootoril,» märkis Volkswagen.

Volkswageni meetmete plaan näeb esmajoones ette kõikide nende klientide individuaalset teavitamist, kelle sõidukite heitgaasinäitajad vajavad parendamist.

Volkswagen ja kontserni teised tootjad lubavad veel oktoobris tutvustada näidissõidukite baasil tehnilisi lahendusi ja nende rakendamist üksikute riikide tüübikinnitusasutustele, et need saaksid anda erinevatele EA 189-tüüpi diiselmootoriga mudelitele mõeldud lahendustele esmase heakskiidu.

Seejärel teavitatakse kliente nende sõidukite parendamiseks vajalikest tehnilistest lahendustest ning nad võivad hooldustöökojaga kokku leppida tööde teostamise aja.

Seni pole veel teada, kui palju on heitgaasipettusesse segatud Audite, Seatite ja Škodade hulk Eestis.

Saaga värskema uudisena teatas Volkswageni gruppi kuuluv Tšehhi autotootja Škoda esmaspäeval, et enam kui 1,2 miljonit kompanii autot varustati heitgaasitestide petmiseks loodud tarkvaraga software.to.

Mõned tunnid varem jõudis Saksa autotootja Audi teatada, et 2,1 miljonit tema sõidukit on varustatud sama tarkvaraga, millega Volkswagen pettis kuni vahelejäämiseni USA heitgaasiteste.

Ülemöödunud nädala reede õhtul teatas USA keskkonnakaitseamet, et Volkswagen on loonud diiselmootoritega sõidukitele Volkswagen Passat, Jetta, Golf, Põrnikas ning Audi A3-le tarkvara, mis võltsis ametlike mõõtmiste ajal toksiliste heitmete tulemusi.

Kui esialgsete info kohaselt puudutas skandaal USAs alates 2008. aastast kokku müüdud 482 000 sõidukit, siis hiljem teatas Volkswagen, et tarkvara, mis võltsib heitmete eraldamise tulemusi, on paigaldatud 11 miljonisse autosse kogu maailmas.

Volkswageni juht Martin Winterkorn pani eelmisel nädalal seoses skandaaliga ameti maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles