Kübermurdjail õnnestus leida turvaaugud Tartu Ülikooli veebiserveris

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi täna hommikul välja Tartu ülikooli jõulutervitus
Selline nägi täna hommikul välja Tartu ülikooli jõulutervitus Foto: Kuvatõmmis

Järjekordsetel anonüümsetel küberhuligaanidel õnnestus veidi pahandust teha Eesti veebikeskkondadele ning sel korral oma pöördumisi üles riputada Tartu Ülikooli kümmekonnale veebilehele.

Ennast Alarg53 nime taha varjav kübermurdja muukis juba eile lahti ülikooli veebiserveri ja postitas oma üsna tüüpilise Lähis-Idas toimuvat puudutava läkituse üles näiteks ülikooli jõulutervituste, mälumängu, Lossi 38 majajuhi ja Teekaarti lahenduse lehele.

Lisaks õnnestus üleeile kurja teha ründajal hüüdnimega AlfabetoVirtual, kes jättis oma edeva märgi - Hacked by AlfabetoVirtual. All Eyez on me!! - maha ülikooli sotsiaalmeedia väravasse.

Ülikool eemaldas häkkerite loosungid oma veebikeskkonnast täna ennelõunal.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonna juhataja Klaid Mägi sõnul soovivad häkkerid reeglina vaid endale reklaami teha. Seega piirdutakse reeglina veebilehtede n-ö näotustamisega – lisatakse sinna mõni vägev foto ja pannakse taustale mängima sünge muusika. Mõni soovib ka lihtsalt süsteemiadministraatoritele demonstreerida, et nende hallatavates serverites on turvaaugud.

Enamasti pannake ründeid toime pahalaste loodud robotitega, mis skaneerivad massiliselt võrke, spetsiifilisi tarkvarasid ja reeglina uuendamata jäänud platvormide turvanõrkusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles