Microsoft muutis mobiilid täisväärtuslikeks arvutiteks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti kontor New Yorgis
Microsofti kontor New Yorgis Foto: JEWEL SAMAD/AFP

Tehnoloogiahiid Microsoft esitles täna oma värskeimaid leiutisi ja seadmeid - põrutavaimad neist olid kindlasti virtuaalset mängureaalsust loov Hololens ja uued mobiilid, mis on spetsiaalse liidese abil võimelised toimima täisväärtuslike arvutitena. 

Tehnilistelt omadustelt on maailma esimesed Windows 10 platvormil töötavad Lumia 950 ja selle suurem versioon 950 XL igati väärilised konkurendid kõigile maailma tippudele ning Microsofti enda teatel, on neisse sisuliselt pandud tahvelarvutite võimekus.

Foto: RICHARD DREW/AP

Lumia 950-l om 5,2-tolline OLED ekraan resolutsiooniga 2560x1440 pikslit ning selle ekraan näitab olulisemaid märguandeid - näiteks kellaaega, saabunud kirju, kalendrisündmusi ja muud - ka siis, kui seade on lukustatud. Akut selline uus funktsionaalsus ei kuluta. XL-versiooni ekraani diagonaaliks on 5,7 tolli.

Seadme sees on kaheksa-tuumaline Qualcomm protsessor, 32 GB sisseehitatud mälu ning kuni 2TB mälukaardi lisamise võimalusega. Põhikaamera on uutel Lumiatel koguni 20-megapiksline, 4K-kvaliteedis videote tegemise võimekusega ning kolekordse LED RGB välguga.

Mingil põhjusel on telefoni sisseehitatud kaks antenni, nähtavasti selleks, et valida alati parimat saadaolevat signaali. Telefoni aku peaks Microsofti kinnitusel pooles ulatuses laaditud saama 30 minutiga.

Kuid kogu mobiilide tehnilise võimekuse kirjelduse järel tõi Microsoft täna välja selle kõige tegeliku tagamaa - uusleiutise mobiilide jaoks - Display Dock'i. See väike karbike sisaldab nii USB, HDMI kui DisplayPort sisendeid ning võimaldab seeläbi ühendada mobiiliga nii kuvareid, klaviatuure, hiirt jne. Ka kõik Windows 10 rakendused - esialgu vähemalt Microsofti enda toodetud - hakkavad ekraanil välja nägema nii, nagu nad teeksid seda arvutiga töötades.

Mõlemad telefonid saabuvad müügile novembris soovitusliku hinnaga 549 ja 649 eurot. Samal ajal annab Microsoft välja ka odavama klassi W10 telefoni Lumia 550, mille baashinnaks on 140 dollarit.

Virutaalne reaalsus elutuppa

Kõige efektrirohkemaks kujunes tänasel üritusel kahtlematult virtuaalset ja reaalset maailma kokku viiva projekti HoloLens ning mänguprojekti XRay esitlus. Spetsiaalsete prillide ja seadmete teel saab sisusliselt iga ruumi  muuta mängija jaoks poolvirtuaalseks mängukeskkonnaks, kus seintest roomavad välja lohed, kätest saab tulistada välja laserkiiri jne.

Uus spordikell

Ettearvatult tuvustas Microsoft ka oma uut spordikella Band 2, millel on nüüd kumer displei ja kaunistuseks metallist osiseid. Uus kell sisaldab sisuliselt kõike, mida sellest oodata võiks: GPS, südame-, une ja kalorite monitor, organismi hapnikusisalduse jälgija, isegi baromeeter ja uudisena golfilöökide õpetajat.

Foto: Andrew Burton/AFP

Microsoft on teinud tublisti tööd ka välispartnerite leidmisel ja kell on selle tulemusel ühidluv nii Androidi kui iOS'i mobiilsete seadmetega, samuti selliste platvormidega nagu Facebook, Runkeeper, FitnessPal ja paljud teised. Uus kell tuleb maailmas müügile 30. oktoobril soovitusliku hinnaga 249 dollarit.

Microsoft teatas täna ühtlasi, et 10 nädalaga on Windows 10 installitud juba 110 miljonisse arvutisse, millest 8 miljonit on ettevõttete omad.

Mictosofti esimene sülearvuti

Foto: Andrew Burton/AFP

Teiste toodete seas tutvustas Microsoft täna veel uut tahvel- ja sülarvuti ristsugutist Surface Pro 4, millel on nüüd puutepliiats, millega saab tehtut ka kustutada. Kuid vaata et suurima üllatusena toodi lavale ka Microsofti esimene päris enda toodetud sülarvuti numega Suface Book. Ekraani diagonaaliks 13,5 tolli, kuuenda seeria Intel Core protsessor, 16 GB GDDR5 operatiivmälu, 12-tunnine aku vastupidavus - sellised on selle uudistoote tehnilised näitajad. Kuid nagu veidi hiljem selgus, on ka selle seadme puhul klaviatuur ekraanist kergesti eemaldatav.

Vaata kogu tänast üritust uuesti siit: http://www.microsoft.com/october2015event/en-gb/live-event

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles