Apple peab patendirikkumise eest maksma hiiglasliku kahjutasu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iphone 6S
Iphone 6S Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Apple mõisteti USA ringkonnakohtu otsusega süüdi Wisconsini ülikooli omanduses olevate patentide loata kasutamises. Otsuse järgi peab tehnoloogiaettevõte maksma õppeasutuse litsentsiüksusele kuni 862 miljoni dollarini küündiva kahjutasu, kirjutab Reuters.

Wisconsini ülikool kaebas Apple´i eelmise aasta alguses kohtusse, kuna leidis, et ettevõte kasutab loata protsessorite efektiivsust suurendavat patenteeritud tehnoloogiat.

Kohtuotsuse järgi rikkus tehnoloogiahiiglane oma A7, A8 ja A8X protsessorite puhul tõepoolest ülikooli omanduses olevaid patente. Nimetatud protsessoreid kasutatakse iPhone 5s, 6 ja 6 Plus telefonides ning mitmetes tahvelarvuti iPad mudelites.

Apple ei võtnud süüd omaks ning väitis omakorda, et vastavad patendid on vigased ja ei kehti. Aprillis lükkas USA patendi- ja kaubamärgiamet nende palve patentide kehtivuse ülevaatamiseks aga tagasi.

Ringkonnakohus hakkab järgmises faasis edasi arutama kahjutasu suurust, mis võib küündida kuni 862,4 miljoni dollarini.

Sellega ei pruugi Apple´i probleemid ja kulud aga piirduda - kui kohtunik peaks leidma, et ettevõte kasutas patente teadlikult, võib ta määratud kahjutasu ja trahve suurendada. Samuti on Wisconsini ülikool juba sisse andnud uue kohtuasja, kuna ka Apple´i uute iPhone 6 ja 6+ telefonide A9 ja A9X tüüpi protsessorid kasutavad väidetavalt samu patente ilma loata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles