Laserprojektorite tootja andis kinodele tormihoiatuse

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnast külastanud Marc Aarts (vasakult teine) ennustab laserprojektoritele helget tulevikku
Tallinnast külastanud Marc Aarts (vasakult teine) ennustab laserprojektoritele helget tulevikku Foto: Mobiilifoto

Belgia projektoritootja Barco ennustab kinodes seni peamiselt kasutatud ksenoonprojektorite peatset ajaloohõlma vajumist ning näeb tulevikku vaid laserprojektoritel.

«Laserprojektor annab kinokülastajale täiesti uudse kogemuse. Parim viis oleks käia vanas heas kinos ja siis siia tagasi tulla – nii tuleb erinevus kõige pareminin esile,» ütles kahe nädala eest Tallinnas käinud Barco Lääne-Euroopa müügidirektor Marc Aarts intervjuus Postimehe tehnikaportaalile.

Marc Aarts ja Dolby Saksamaa esinduse vanemmänedžer Stefan Tiefenbrunner käisid nimelt enne ametlikku avamist oma silma ja kõrvaga üle kontrollimas Coca-Cola Plaza tuliuut saali nimega Scape, mis on ühena esimestest Euroopas varustatud võimsa laserprojektori ja Dolby Atmose helisüsteemiga.

Aartsi sõnul on laserprojektori peamine eelis ksenoonprojektori ees see, et ekraanile õnnestub luua märgatavamalt püsivam ja eredam pilt. Scape’i puhul käib jutt valgustugevusest 56 000 luumenit, mis on kaks korda suurem, kui kõige võimsama tavalambiga toodetud kinopilt.

«Tuleb öelda ka seda, et pilt on ksenoonlampidega võrreldes palju ühtlasem üle kogu ekraani. Sama käib värvide kohta – need on laserprojektorite puhul märgatavamalt sügavamad – nii punased, rohelised kui sinised toonid on kaks korda eredamad,» ütles Marc Aarts.

«Ma arvan, et ksenoonprojektorite aeg on läbi saamas ja tulevik ongi laserprojektorite päralt. See ei tähenda muidugi seda, et kõik projektorid vahetatakse lähema kahe-kolme aasta jooksul välja – investeeringud oleksid selleks lihtsalt liiga suured. Räägime ikkagi kümnest aastast ja uuest põlvkonnast,» sõnas Aarts,

Barco ise alustas laserprojektorite arendamist kuus aastat tagasi, jõudis esimese esitluseni kolm aastat hiljem ning alates sellest aastast on käima lükatud täismahus tootmine.

Laserprojektorite tööpõhimõte on selline, kus silmale ohtlikud laserkiired ise kinosaali iial ei jõua – laser on vaid valguse algallikas ning edasi transformeeritakse see läätsede abil tavavalguseks. «Mis ei tähenda muidugi seda, et ma soovitaksin kellegi vaadata ükskõik millise varustatusega kinosaalis projektori valguskiire poole, see on silmale ohtlik igal juhul.»

See tähendab ühtlasi seda, et kinolinad ei kao saalidest veel niipea. Vastupidi, neid on juurde tulemas – Barco sisustas alles mõne nädala eest kinosaali, milles oli põhiekraan ja teatud nurkade all kaks külgekraani.

«Laseris peitub midagi täiesti erilist, see muudab inimesed uudishimulikuks ja paneb üllatama, kui palju valgust see toodab ning kui palju jätkub seda ka väga suurte ekraanide nurkadesse,» oli Aarts ka ise laserprojektoritest vaimustunud.

Barco on praegu maailma suurim projektoritootja ning on arenemas aktiivselt nii Aasia, Euroopa kui Ameerika turgudel. Ettevõtte kõik tehased ja tootmine asuvad Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles