NASA avaldab nüüd igal hommikul uued portreed Maast

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Maast
Foto Maast Foto: NASA

Aeg on lisada veel üks veebileht oma lehitseja lemmikute hulka - USA kosmoseagentuur NASA avas sel nädalal uue keskkonna, kus avaldab igal hommikul vähemalt 12 verivärsket fotot meie koduplaneedist Maa.

Fotod on jäädvustatud kaameraga EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) NASA satelliidil DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) ning need avaldatakse veebilehel aadressiga http://epic.gsfc.nasa.gov/

Miljonite kilomeetrite kauguselt tehtud piltide jada katab kogu planeedi, seega tasub fotosid käia vaatamas inimestel kõigist maailma otstest, teatas NASA.

Aasta esimesel poolel startinud DSCOVR paikneb kosmoses kindlal positsioonil Maa ja Päikese vahel  ning edastab siia fotosid ja mõõteandmeid kliima, ilma ja ka päikesetormide kohta. Viimaseid on eriti oluline ennetada just kaasaegse tehnoloogia toimivuse huvides, kuna laetud osakesed ja magnetväli ohustavad tõsiselt näiteks GPS-i  seadmete tööd.

EPIC on nelja megapiksline kaamera ja teleskoop ning värvifotod saadakse kolme ühevärvilise – punase, rohelise ja sinise - pildi kombinatsioonina – tulemuseks on selline kvaliteet, mis saavutatakse tavaliselt 12-megapikslise kaameraga. Fotosid tehakse paljude filtritega – alates ultravioletist ja lõpetades infrapunasega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles