Jaapan võtab Eesti eeskujul kasutusele ID-kaardi

Aivar Pau
, technology journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Akira Amari
Taavi Rõivas ja Akira Amari Foto: Riigikkantselei/Facebook

Jaapan on esimene suurriik, mis on Eesti eeskujul kasutusele võtmas digitaalset isikukoodi, selgus kohtumistel Eestis e-teenustega tutvumas oleva Jaapani majandusministri Akira Amariga.

«Mul on hea meel, et Jaapan on astunud otsustava sammu 21. sajandi digiühiskonna alustala loomisel läbi unikaalse isikukoodi loomise ja et Eesti kogemused ja teadmised ID-kaardist leiavad järgimist,» ütles Amariga kohtunud peaminister Taavi Rõivas ja tunnustas Jaapanit nende digitaalse isikutunnistuse MyNumber projekti eduka alguse puhul.

Jaapani majandusminister andis Eesti IT-juhile Taavi Kotkale ja Rõivasele ka isikliku MyNumber kaardi. Minister Amarist sai omakorda värske Eesti e-resident.

Tänane The Japan Times kirjutab, et riigi 47 prefektuuri asusid uue sotsiaalkindlustuse ja maksude süsteemi MyNumber raames täna väljastama oma elanikele 12-kohalisi tunnusnumbreid. Numbri peaksid saama kõik 55 miljonit Jaapani majapidamist ning neid saab kasutama hakata uue aasta algusest.

Esialgu on numbrid kirjutatud lihtsalt postiga saadetatavatele paberitele, kuid hiljem saab need lasta trükkida isiklikele ID-kaartidele. Oma numbri võivad saada kõik Jaapanis viibivad residendid, ka välisriikide kodanikud.

Uue süsteemiga on kaasas käinud ka kahtlused andmete turvalisuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles