Venemaa luurab kahtlaselt lähedal rahvusvahelistele andmesidekaablitele

Aivar Pau
, technology journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa allveelaev riiklikul merelaevastiku päeval
Venemaa allveelaev riiklikul merelaevastiku päeval Foto: YURI MALTSEV/REUTERS

Venemaa spionaaži- ja allveelaevad tegutsevad USA armee ja luureasutuste hinnangul liiga agressiivselt eluliselt tähtsate rahvusvaheliste andmesidekaablite läheduses ja ohustavad võimaliku konflikti korral sisuliselt kogu maailma internetiühenduse toimimist.

Probleem läheb ajas tagasi juba külma sõja perioodi, kuid tänapäeval on oht veel sügavam: Venemaa on nüüd võimeline läbi raiuma rahvusvahelised fiiberoptilisi kaableid ka kõige raskemini ligipääsetavates kohtades ja peatada side, millel tuginevad läänemaailma valitsused, majandused ja elanikkond, kirjutab The New York Times.

Seni pole veel küll andmeid ühegi kaabli läbilõikamise kohta, kuid Venemaa armee aktiivsuse kasv maailma eri piirkondades ning sellega seotud usaldamatuse kasv on pannud muretsema Ameerika sõjaväe- ja luureametnikud.

«Olen igapäevaselt mures, mida venelased võivad teha. Ütles USA mereväe Vaikse ookeani  allveelaevade laevastiku ülem Frederick J. Roegge. Nimelt on täheldatud Venemaa laevade märgatavat aktiivsuse kasvu kaablite läheduses alates Põhjamerest ja lõpetades Kirde-Aasiaga.

Alles möödunud nädalal täheldati kahe süvamere allveekapsliga varustatud Venemaa luurelaeva Yantar liiklumist mööda USA idaranniku lähistes mere põhjas asuva peakaabli kulgemise marsruuti. Laeva teekonda jälgisid nii USA luuresatelliidid kui -lennukid.

Venemaa sellelaadse aktiivsuse kasvu peetakse nii Ameerikas kui Euroopas juba külma sõja aegadega võrreldavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles