Kõike head! Robotid hakkavad vaikselt ajakirjanike tööd üle võtma

Aivar Pau
, technology journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yandexi töötajad rõõmustamas börsiedu üle
Yandexi töötajad rõõmustamas börsiedu üle Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Venemaa juhtiv otsingumootor ja uudistevahendaja Yandex on üks esimesi  agentuure maailmas, mis paneb targad robotid kirjutama kergemaid uudiseid.

Tegemist on esialgu eksperimendiga, kus algoritmid asuvad tootma ilmauudiseid ja vahendama värsket liiklusinfot. Projekt algab juba novembris ja selle raames pakutakse venekeelseid lühiuudiseid sellega liituvatele meediaväljaannetele.

«Me ei nimeta seda uudisteagentuuriks. Meie vaatenurgast on see eksperimendilaadne prototüüp tuleviku uudistelindist – sellest, kuidas üks uudisteagentuur võiks välja näha,» ütles AFP-le Yandexi pressiesindaja.

Venemaa internetigigandi püüdlused pole maailma sugugi ainulaadsed. USA ettevõte Narrative Science on välja töötanud näiteks programmi Quill, mis on võimeline analüüsima sisestatud andmeid ja tootma neist uudiseid inglise keeles.

Quill on näiteks täiesti võimeline koostama ettevõtete majandustulemuste ülevaateid. Ettevõtte juhi Kristian Hammindi hinnangul on lähema 15 aasta pärast on 90 protsenti uudistest robotite kirjutatud.  Kuid vaid selles osas, mis ei puuduta andmete tõlgendamist – see jääb ka tulevikus ikka inimeste teha.

BBC on Oxfordi ülikooli ja ettevõtte Boston Consulting Group uuringute ja analüüside põhjal koostanud aastaks 2025 suurima tõenäosusega löögi all olevatest ametipostidest. Ajakirjanikud asuvad selles nimekirjas austusväärsel kolmandal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles