Ka Tele2 ja Elisa panevad oma WAP-keskkonna kinni

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tele2 esindus
Tele2 esindus Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sarnaselt EMTga on ka Tele2 ning Elisa otsustanud seoses uue ja efektiivsema tehnoloogia pealetulekuga sulgeda oma hirmvana WAP-portaali.

Tele2 avas Eesti esimese WAP-portaali 30. märtsil 2004, koondades sinna kõik mobiilse internetiga seonduva mobiiltelefonide seadistustest meelelahutuseni. Keskkond suletakse sel laupäeval. Tele2 Eesti tootedirektori Katrin Aroni sõnul võimaldas WAP ehk traadita rakenduste protokoll kasutada varajastes, madalama andmesidekiirusega nutitelefonides internetisisu nagu uudised, parkimine ja meelelahutus piiratud kujul.

«Tänaseks on meil palju kiirem mobiilne internet, võimekad nutiseadmed, kõikvõimalikud äpid ning praegune võrgutehnoloogia võimaldab teha asju, mida WAPi arendamise ajal ei osatud ette kujutadagi,» ütles Aron.

Tele2 WAP-teenus pakub veel täna linke Orkutisse ja MSNi (Kuvatõmmis)
Tele2 WAP-teenus pakub veel täna linke Orkutisse ja MSNi (Kuvatõmmis) Foto: Kuvatõmmis

Näiteks on enamikul üldlevinud teenustel oma äpid, pargitakse sõnumite või parkimisrakenduste kaudu, mänge ja helinaid tõmmatakse Google Playst või Apple Store’ist.

Tõsiasja, et kliendid on valinud palju käepärasemad kanalid internetiteenuste kasutamiseks, illustreerib Aroni sõnul ilmekalt kasutajate arv – Tele2 rohkem kui 500 000 kliendist kasutab WAP-teenuseid veel vaid alla 150 inimese, kelle internetiteenuste kasutamise kogemus soovitakse WAP-portaali sulgemisega samuti uuele tasemele viia.

«WAPi kinnipanek on ühe mobiilside ajajärgu lõpp. Praeguseks on kogu riik kaetud 4G- internetiga ning töötame Nokia Networksiga Eestis juba 4G edasiarenduse kallal, mis võimaldab kuni 375 megabitist allalaadimiskiirust. Vajadus internetiteenustele piiratud kujul ligipääsemiseks on muutunud marginaalseks ning aeg on astuda uude ajastusse,» selgitas Aron vajadust tehnoloogia arenguga kaasas käia.

Elisa Eesti kommunikatsioonijuhi Marika Raiski sõnul plaanib Ka Elisa sel aastal WAP-portaali sulgeda, sest kliendid kasutavad rakendusi ja teenuseid uuenenud tehnoloogiatel ja lahendustel.

Eesti Telekom sulges kasutajate vähesuse tõttu oma EMT Surfporti teenused juba 2. septembril. Põhjused WAP-portaali tegevuse lõpetamiseks peitusid ka Telekomi teatel selle tehnoloogiliselt piiratud võimalustes ning oluliselt nüüdisaegsemates lahendustes, mida nutiseadmed ja erinevad teenusepakkujad võimaldavad.

EMT Surfport sündis 8. juunil 2006, mil see vahetas välja teenuse EMT Go!. Selle teenusteks olid muu seas mobiil-TV, uudised, ilmainfo, e-post, pangaarveldused, parkimine ja otsing, kusjuures kasutada said neid teenused EMT kliendid.

WAP on traadita rakenduste protokoll (Wireless Application Protocol), mis võimaldas omal ajal tuua madalama andmesidekiirusega internetiteenuse mobiiltelefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles