Kultuurikilomeetril valmis tõeline nutitänav

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaranna nutitänav reaalajas
Kalaranna nutitänav reaalajas Foto: Eliko

Tallinnas asuvast Kalaranna tänavast ehk kultuurikilomeetrist on saanud märkamatult Eesti nutikaim uulits, millel mõõdetakse reaalajas õhu saastatust, liikluskoormust, musta jääd ja isegi prügikastide täituvust.

Täpsemalt on tänav nüüd valgustatud tänapäevaste leedlampidega, mida ühendab juhtsüsteem ning mis on varustatud paljude sensoritega linnakeskkonna jälgimiseks.

Kalaranna tänavale siirdujad saavad reaalajas informatsiooni näiteks musta jää ohu kohta kõnniteel või tervisele ohtlikust müratasemest. Lisaks on võimalik hankida teavet inimeste ja sõidukite liikumistiheduse kohta ja saada infot linnavalgustuse energiatarbest.

Foto: Eliko

Kalaranna tänavale paigaldatud sensoritest pärit teavet on võimalik reaalajas näha aadressil www.eliko.ee/smartstreet.

Lisaks sensoorikale on kodulehel võimalik arvutada, kui suurt energia ja raha kokkuhoidu annab moodne leedvalgustus koos juhtsüsteemiga.

Kogu süsteemi pani püsti Tehnopolis tegutsev Eliko Tehnoloogia Arenduskeskus, mille tegevjuhi Indrek Ruiso sõnul on tänapäevane valgustuse juhtsüsteem osa nn asjade interneti võrgustikust.

«Asjade interneti taristu tähendab seda, et lambipõhine valgustuse juhtsüsteem loob tänavalampide vahele ühtse raadiovõrgu, mille andmevahetuse maht on tunduvalt suurem, kui on tarvis valgustite juhtimiseks. Nüüdisaegne tänavavalgustus paneb seega aluse uute, nutika linna teenuste loomiseks,» ütles Ruiso.

Musta jää ohu olemasolu ja hoiatuse kuvamine sõltub nii hetke ilmastikutingimustest, mida süsteem saab nii EMHI andmebaasist kui ka Kalaranna kõnniteesse integreeritud temperatuuri sensorist.

«Hetkel on valminud meie poolt Kalaranna veebirakendus, kuid tulevikus saaks sama infot kuvada ka kohapeal näiteks tablool või integreerida Tallinna turismiäpiga.  See võiks olla nutika tänava järgmine arenguetapp,» märkis ettevõtte turundusjuht Liisa Parv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles