Video: isejuhtiv Volkswagen läbis Mehhikos rekordpika teekonna

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nevada ülikooli isejuhtiv auto
Nevada ülikooli isejuhtiv auto Foto: Youtube

Isejuhtivad autod on tohutu kiirusega sisenemas meie igapäevaliiklusesse - Nevada ülikooli teadlastel õnnestus läbida Ameerikas isejuhtiva Volkswageniga mitme tuhande kilomeetri pikkune teekond  ja purustada sellega Mehhiko rekordi.

Täpsemalt läbiti oktoobris spetsiaalselt ümberehitatud ja programmide varustatud 2010. aasta universaalkerega Volkswagen Passatil ligi 2400-kilomeetrine teekond Nogalesist Mexico Citysse. Auto ise toodi kohale Berliinist, kus sellega on isejuhtimise katsetused lubatud juba aastast 2011, vahendab portaal Cnet.

Auto oli varustatud seitsme laserskanneriga, üheksa videokaameraga, seitsme radariga ja ülitäpse GPS-seadmega. Kogu see pagas oli eri kombinatsioonides kogu teekonna vältel ka kasutuses. Kogu teekond oli teadlaste poolt loomulikult pardakompuutri tarvis etteprogrammeeritud, kuid jooksvaid manöövreid – nagu pidurdamine ja reavahetus – tegi auto jooksvalt reaalseid liiklusolusid arvestades.

Sõidu eel läbis teadlaste meeskond autol ligi 6400 kilomeetrit Nevadas ja selle ümbruses, et koguda teede kohta nii palju andmeid kui võimalik ja muuta süsteem veavabaks. Reis ise sujus ladusalt, probleemideks olid vaid uued teekattemärgistusteta kõnniteed. Päevas läbiti kuni 480 kilomeetrit ning 12. Oktoobril alanud seiklus jõudis õnneliku lõpuni umbes nädalaga.

Teadlased jõudsid järeldusele, et eelkõige on isejuhtivate autode tavaliiklusesse lubamiseks vaja väga täpseid ja erilisi maanteekaarte, kus peal nii sõidurajad, maanteemärgised, mahasõitude kohad, ristmikel liiklemise korraldused ja valgusfoorid.

Täpselt samale seisukohale jõudis hiljuti oma Autpilot 1.0 välja andnud Tesla, kes oli sunnitud testide läbiviimiseks koostama ise väga detailsed maanteekaardid.

Isejuhtivate autode katsetustega on teatavasti tegelemas pea kõik suuremad tehnoloogia- ja autotootjad ning ka sõiduteenuse vahendajad ei ole «süüst puhtad» – Apple, Google, Toyota, Tesla ja isegi Uber. Pea kõik nad on pakkunud, et isejuhtivate autode tootmiseks läheb reaalselt aasta 2020 paiku – enam-vähem täpselt siis, kui turule peaks jõudma ka järgmise põlvkonna ülikiire ja ülilatentne mobiilne andmeside nimega 5G.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles