NASA uuring näitab hoopis Antarktika jäämassi kasvu

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika poolsaar
Antarktika poolsaar Foto: NASA

USA kosmoseagentuuri NSASA värske uuring näitab, et 10 000 aastat tagasi alanud lume akumuleerumine toodab jätkuvalt piisavalt jääd, et kaaluda üles selle hõrenemist liustikel.

Uuring lükkab seega ümber sisuliselt kõik uuringud, sealhulgas valitsustevahelise kliimamuutuste töörühma IPCC oma, mis on kinnitanud, et Antarktika on tervikuna jääd kaotamas.

NASA teatas nimelt satelliidiuuringute põhjal, et Antarktika jäämassi aastane netokasv on aastatel 1992 kuni 2001 olnud 112 miljardit tonni. Tõsi, aastatel 2003-2008 kasv aeglustus 82 miljardi tonnini aastas.

«Oleme üldiselt üksmeelel teiste uuringutega selles osas, et jäämass väheneb Antarktika poolsaarel ning  Thwaites’i ja Pine’i saare ümbruses Lääne-Antarktikas,» ütles uuringu juhist NASA glatsioloog Jay Zwally. «Kuid meie peamine lahkarvamus on seotud Ida-Antarktika ja Lääne-Antarktika sisemaaga – seal näeme me jää kasvu mahus, mis ületab kadu teistes piirkondades.»

Teadlased arvutavad jääkatte kasvu ja kahanemist satelliitidelt mõõdetud pinnakõrguse muutuse põhjal. Kohtades, kus uus mahasadanud lumi akumuleerub väiksemas mahus, kui jää jõuab alt ära sulada, pinna kõrgus langeb ja vastupidi.

Foto: NASA's Operation IceBridge

Samas tunnistas ka Zwalli, et kui jää sulamise kasv osades Antakrika piirkondades jätkub senise tempoga, siis 20-30 aasta pärast ületab see kindlasti uue jää teket.

NASA kasutas aastatel 1992-2001uuringuteks Euroopa kosmoseagentuuri kahte kaugseire satelliiti ERS ning 2003.-2008. aastal enda laseraltimeetriga varustatud satelliiti ICESat.

Loe uuringutulemuste kohta lähemalt NASA veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles