RMK: leviauke on kõigil operaatoritel, kuid Eesti parim on Elisa

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK Kõõru küla metsatee Saaremaal.
RMK Kõõru küla metsatee Saaremaal. Foto: Kaupo Kikkas

Eesti tõenäoliselt nõudlikem sideteenuste klient Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) viis oma töötajatele mobiiliteenuse tellimise hanke raames läbi laiaulatuslikud kõnelevi kvaliteedi mõõtmised Eesti maapiirkondades ning otsustas leviaukudele viidates sõlmida lepingud kõigi kolme Eestis tegutseva operaatoriga.

RMK töötajad täidavad oma töökohustusi valdavalt metsas, mistõttu mobiiltelefoni kasutamine looduses on möödapääsmatu. Seetõttu oli keskuse mobiili teenuse hankel hindamise kriteeriumiks eelkõige  levi kvaliteet.

Mõõtmised tehti Sony Xperia M4 Aqua nutitelefonidega ning signaalitugevust kontrolliti kokku 133 asukohas üle Eesti - peamiselt maapiirkondades, kuid samuti ka ulatuslikel metsaaladel ja nende juurdepääsuteedel üle Eesti.

Sõltumatud mõõtmised näitasid, et Elisa pakkus Eesti operaatoritest enim head levi ning kõige vähem nõrka levi. Vastavalt 2G- ja 3G-võrkude signaalitugevusele järjestati operaatorid levipunktide alusel. Elisa kogus 206, Tele2 181 ja EMT 173 punkti. 

«Kokkuvõttes tegi parima tulemuse nii hinna kui ka RMK korraldatud levikvaliteedi mõõtmiste osas Elisa.  Samas näitas levitugevuse mõõtmine, et kõigil operaatoritel esineb leviauke,» ütles Postimehe tehnikaportaalile RMK IT-juht Jaan Schults.

Schultsi sõnul sõlmib RMK seetõttu raamlepingu kolmeks aastaks kõigi kolme operaatoriga, kuid jätkab põhiliselt Elisa mobiiltelefoniteenuse kasutamist. «Raamlepingu vorm võimaldab meil edaspidi kasutada ka teiste operaatorite teenust – see on vajalik, kui konkreetses tööpiirkonnas ei ole mingil põhjusel tagatud rahuldav kõnekvaliteet,» lisas ta.

Elisa juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul pole Eestis levi suhtes nõudlikumat klienti kui RMK. «RMK tegutseb üle Eesti ja vajab levi olemasolu praktiliselt igas metsatukas ning seda nii Eesti äärealadel kui ka väheasustatud piirkondades,» rääkis Teemant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles