Eesti ametivõim ei kiida Anonymouse terroristidevastast tegevust heaks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaid Mägi
Klaid Mägi Foto: itcollege.ee

Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbeintsidentide lahendamise osakond CERT ei kiida heaks rahvusvahelise häkkerite ühenduse Anonymous tegevust terroriorganisatsiooni ISIS sotsiaalmeediakontode ja veebilehtede sulgemisel.

«Jälgime hoolikalt Anonymouse üldist tegevust ja ka nende samme ISISe ja Ida (#op-east) suunal. Sisuliselt on see ikkagi illegaalne tegevus ja me ei saa seda heaks kiita, vaatamata sellele, et selle tegevusel võib olla ka positiivne tulemus,» ütles Postimehe tehnikaportaalile CERTi juhataja Klaid Mägi.

Mägi sõnul ei pruugi ISISe tegevuse häirimine anda teisalt ka mingit tulemust, kuna on palju erinevaid kanaleid kommunikatsiooniks ja infoedastuseks.

«See tähendab, et ka kümnete tuhandete kontode sulgemine ei pruugi tulemust anda ega ISISe kommunikatsiooni katkestada. Me ei tea, kui siirad on Anonymouse motiivid, kuna pole üheselt selge, mida nad soovivad lõpptulemusena saavutada,» märkis Mägi ja lisas, et Anonymouse sildi võib võtta igaüks, mistõttu me ei tea, kes end täna selle maski taha peidab. «Erinevate Anonymouse rünnakute taga võivad iga kord olla erinevad inimesed.»

« Anonymous on ka Eestis tegelenud asjadega, mida pole kuidagi võimalik õigustada,» sõnas Mägi. «Meenutan 2013. aasta sügisel toime pandud rünnakuid muuhulgas kaitseministeeriumi, kaitseväe, NATO küberkaitsekoostöö keskuse ja Elroni kodulehtede vastu.»

Mägi lisas, et häkkerite praegune tegevus võib tunduda õiglane, kuid «me ei tea kunagi, millal nad võivad näiteks Eesti vastu pöörduda.»

Üleilmne häkkerite ühendus Anonymous on asunud avaldama täisnimeirju neist sotsiaalmeedia kontodest, mille on likvideerinud võitluses terrorirühmituse ISIS ja selle järgijate vastu.Ööl vastu neljapäeva avaldatud värskeima nimekirja  - http://pastebin.com/raw.php?i=HXjgGiHp - kohaselt on hetkeks maha võetud juba enam kui 20 000 ISISega seotud Twitteri kontot.

Üldjoontes lubavad häkkerid aga terroristele üha laiema haardega sõda: «ISIS: me jahime Sind, võtame maha Su saite, kontosid, e-maile ning paljastame Su. Nüüdsest pole online Sinu jaoks enam turvaline koht…Sind koheldakse kui viirust ja meie oleme selle ravi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles