TeliaSonera loob autodele uut pilveteenust

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Sense
Telia Sense Foto: TeliaSonera

TeliaSonera loob koostöös autotootjate ja kindlustusfirmadega Telia Sense nimelise autode pilveteenuse, mis toob järgmisel aastal autotalituse automatiseerimise, mobiilsideühenduse ja mitmed teised teenused Skandinaavia ja Balti riikide klientideni.

Esimeses etapis sisaldab 4G ühendust kasutav Telisa Sense lahendus autodiagnostikat, ennetavat auto hooldust ja personaalset autokindlustust. Auto omanik saab teenust kasutada mobiilirakenduse ja autosse paigaldatud riistvara abil.

Lahendus toodi avalikkuse ette eile TeliaSonera iga-aastasel asjade internetti käsitleval sümpoosionil. «Mobiilioperaatorina me autosid ei tooda, kuid töötame selle nimel, et kõik autod oleks ägedad. Meie pilvepõhist lahendust eristab asjaolu, et seda on lihtne paigaldada olemasolevatesse autodesse. See avardab täna autotorul valitsevat olukorda, kus autode võimalused, mis eeldavad internetiühendust, kipuvad olema kättesaadavad pigem kõrgema hinnaklassi mudelite ostjatele,» rääkis seal  TeliaSonera M2M teenuste valdkonnajuht Hans Dahlberg.

Telia Sense tuleb turule kõigepealt Rootsis 2016. aasta jooksul ning seejärel ka teistes Skandinaavia ja Balti riikides. TeliaSonera partneriteks selles projektis on rahvusvaheline autodiagnostika ettevõte Autocom ja Rootsi kindlustusfirma Folksam.

«Internetti ühendatud autod puhul ei paista erinevatel võimalustel piire olevat. Uued võimalused avanevad nii auto omanike, juhtide kui kaasreisijate jaoks. Ökosüsteemi arenedes näeme üha rohkem põnevaid lahendusi,» sõnas Dahlberg.

Pilvepõhine internetti ühendatud Telia Sense lahendus autodele koosneb kolmest osast:

  • püsimaksega mobiilsideteenus;
  • riistvara koos auto telemaatikakomplekti ja SIM-kaardiga OBD2-porti paigaldamiseks (see port on olemas kõikides autodes, mis on toodetud alates 2001. aastast);
  • nutitelefonidele loodud mobiilirakendus.

Mõned näited lõpptarbijale avanevatest võimalustest:

  • reaalajas autodiagnostika ja teated – lihtsustab ennetavat autohooldust ja parandustöid;
  • teekonnaandmed ja sõidu säästlikkuse aspekti vaatlev tagasiside (et vähendada keskkonnamõjusid ja leida kulusäästlikum sõidustiil);
  • häire- ja kaugjälgimisfunktsioonid – kasulik olukorras, kus auto teisaldatakse, sinna murtakse sisse või sõidetakse parkivale autole otsa;
  • tegelikult kasutusel põhinev kindlustusteenus;
  • internetiühendus võimaldab kaasreisijatel kuulata muusikat või vaadata filme.

Sense’ platvormil on skaleeritav liides, mille abil teenusepakkujad saavad oma teenused kasutajani viia. Näiteks personaalne autokindlustus ja ennetav autohooldus, mis ei vaja täiendavat riist- ja tarkvara.

TeliaSonera ja Arthur D Little 2015. aastal valminud raport prognoosib, et internetti ühendatud autod, nutikodud ja digitaalsed terviselahendused tõstavad asjade interneti valdkonna käivet Skandinaavia riikides igal aastal 23% aastani 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles