Üheksa nõuannet veebipoes ohutult ostlemiseks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni veebipood
Amazoni veebipood Foto: ABHISHEK CHINNAPPA/REUTERS

Statistikaameti andmeil on 59 protsenti eestlastest e-poodides kaupu ostnud ja tellinud ning selle näitaja aastane kasv on olnud ligi 10 protsenti. Kuid kuidas e-ostelda turvaliselt ning hoiduda oma andmete sattumisest võõrastesse kätesse?

Maailma ühe suurema e-poodide käibega riigi USA väljaanne USA Today konsulteeris jõuluostude eelsel ajal küberturvalisuse ekspertidega ja koostas üheksa nõuannet, kuidas ohitult oma ostud veebis ära teha. Allpool lisame veel ka Eesti ekspertide soovitusi.

  1. Hoidke eemale WiFist

    Ära anna alla kiusatusele kasutada ostude sooritamisel avalikke WiFi-võrke, kuna häkkerite jaoks on läbi nede liikuva andmeliikluse jälgimine triviaalseim viis kasutajate andmetele ligipääsemiseks (Florindo Gallicchio, Optiv)

  2. Hoiduge pakkumisi sisaldavatest e-kirjadest

    Ärge kunagi klikkige e-kirjadega saabunud pakkumistes olevatel linkidel. Minge  parem otse e-poe keskkonda ja leidke pakkumised sealt. Samuti ei tohiks klikkida lingikujulistel promokoodidel – pigem kopeerige need ja kirjutage veebilehel sobivasse aknasse. Ka kõige usaldusväärsema ilmega e-kirjad võivad osutuda häkkerite ettesöödetud andmeõngitusvahenditeks (John Kuhn, IBM Security).

  3. Ärge olge laisad

    Internetikaubamajas uue konto loomisel ärge kasutage kunagi samu paroole ja e-maili aadresse, mis mujal. See vana tõde võib näida ilmselgena, kuid paljud andmeröövid olnud edukad just seetõttu, et inimesed taaskasutavad samu e-mailide ja paroole kombinatsioone paljudes kohtades. Häkkerid teavad seda, väike mugavus ei ole seda riski väärt (Geoff Webb, NetIQ).

  4. Kasutage äppe, mitte mobiili veebibrauserit

    Paljudel veebipoodidel on olemas oma mobiilirakendused ning ostude sooritamisel nutiseadmetega tuleks kasutada neid, kuna on varustatud mitmete täiendavate turva- ja krüpteerimisvahenditega  (Morey Haber, BeyondTrust).

  5. Eelistage turvalisust mugavusele

    Ärge kunagi salvestage veebipoodide keskkondadesse oma krediitkaardiandmeid. Kui te neid ei salvesta, siis ei saa keegi neid ka teilt varastada (John Kuhn, IBM Security).

  6. Eelistage krediitkaarte deebetitele

    Võimalusel kasutage ostude tegemisel krediitkaarte. Kui midagi läheb valesti ja olete teinud näiteks ostu petukeskkonnas, siis on tavaliselt palju kergem lahendada probleeme krediitkaardiettevõtte kui pangaga. Vähemalt ei lähe siis raha kaduma mitte oma põhikontolt (Lane Thames,Tripwire).

  7. Vaadake üle oma kontoülevaated

    Pöörake erilist tähelepanu oma kaarditehingu väljavõtetele. Ka kõige tühisem arusaamatu allikaga teenustasu võtmine seal võib olla pettuse ohvriks langemise märgiks. Teatage sellistest avastustest kohe oma panka (Tim Erlin, Tripwire).

  8. Võtke omaks mobiilimaksed

    Poodides tehtud tehingud on olnud allikaks miljonitele krediitkaardipettustele. Uued mobiilimaksetehnoloogiaid – nagu Android Pay ja Apple Pay – ei saa kloonida, nagu pangakaartide magnetribasid. Kasutage neid tehnoloogiaid ja hoidke oma kaardid pettustest eemal (Ryan Olson, Palo Alto Networks).

  9. Ärge jätke oma telefoni lukustamata

    Jumala pärast, pange oma telefon avamisel nõudma PIN-koodi või sõrmejälge (Jeff Schilling, Armor ).

Lisame ka Kaup24 juhatuse liikme Maris Kivi arvamuse, milliseid makseviise soovitaks turvalisuse nimelt kasutada tema.

Deebetkaardi ehk pangalingi kaudu maksmine või krediitkaardi kasutamine

Plussid:

Kiire maksevõimalus ja tasu laekumine, misjärel saab e-pood tellimust kohe täitma hakata.

Tellija riskid on maandatud, sest pank kontrollib tehtud makset ja ka maksesaajat.

Mitmete krediitkaartidega koguvad tarbijad lisaboonuseid.

Miinused:

Riskid on eelkõige maandatud vaid turvalistes ostukeskkondades. Tarbija peab jagama enda andmeid.

Arve alusel ülekandega

Plussid:

Võimalus kontrollida tellimus üle, teha ülekanne enda panga kaudu minimeerides enda andmete jagamisega kaasnevaid riske (nt mittetuntud e-poodides jms).

Miinused:

Tellimust hakatakse täitma alles makse laekumisel, mitte tellimuse esitamisel, mis tähendab, et kauba kättesaamise aeg on pikem.

Sularahamakse

Plussid:

Lihtne ja kiire ostu eest tasuda. Eeldab, et kaubale minnakse ise järele või tellitakse kuller, kelle kätte raha antakse. 

Miinused:

Paljud e-poed ei paku sularahamakse võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles