Tele2 tõstab Eestis mobiilse interneti kiiruse rekordkõrgustesse

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Tele2 testis Eestis edukalt uut võrgutehnoloogiat, mis võimaldab esmakordselt kolme edastussageduse ühendamist ja tulevikus kuni 450 megabitist allalaadimiskiirust.

Tele2 Eesti juhi Argo Virkebau sõnul käivitab ettevõte esimesed ühendatud võimsusega tugijaamad Põhja-Eestis juba sel nädalal ning jätkab sellega Eesti suuremates linnades järk-järgult järgmise aasta esimeses kvartalis.

Virkebau sõnul kasutas Tele2 Eestis seni kahte sagedust ühendavat LTE+ tehnoloogiat, mis on piltlikult öeldes kaherealine kiirtee. «Uus LTE++ tehnoloogia ühendab aga juba kolm sagedust, mis annab ühe sõidurea juurde, tõstab keskmist kiirust ning vähendab olemasoleval kahel sõidureal koormust,» rääkis Virkebau.

Testimiseks kasutati ribalaiust 50 MHz, mis võimaldab saavutada maksimaalselt 375 Mbps suurust allalaadimiskiirust. Tele2 testjaamas ulatus mobiilse interneti kiirus korduvate testide tulemusena stabiilselt vähemalt 350 megabitini sekundis. Tulevikus on sama tehnoloogia abil erinevaid sageduste kombinatsioone kasutades võimalik saavutada veelgi suuremaid kiirusi kuni 450 Mbps-ni välja.

Mis puutub üleslaadimiskiirust, siis see jääb praegu samaks, uuendused puudutavad vaid allalaadimiskiirust.

Täpsemalt ühendatakse võrgu tekitamiseks 800 MHz, 1800 MHz ja 2100 MHz sagedused. «Erinevalt konkurentidest kasutame Eestis tavapärase 2600 MHz asemel ainsana madalamat, 2100 MHz sagedust, mis tagab lisaks 30 protsenti parema leviala ning seda ka siseruumides,» ütles Virkebau.

Uue võrgu eeliseid saab siiski kasutada vaid nutitelefonidega, mis uut LTE++ tehnoloogiat toetavad. Üheks  selliseks on Samsung Galaxy S6 Edge Plus mudel, mis võib maksimaalse interneti kiiruse saavutamiseks vajada tarkvarauuendust. Ka teistelt telefonitootjatelt on aasta lõpuks vastavat tarkvaraarendust oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles