Jaapanis plaanitakse ühisrahastuse toel välja anda Eesti e-arengust kõnelev raamat

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: eelmise raamatu kaasautor Michihisa Uchida, Raul Allikivi ja Meda Yoji
Vasakult: eelmise raamatu kaasautor Michihisa Uchida, Raul Allikivi ja Meda Yoji Foto: Erakogu

Jaapanis plaanitakse järgmise aasta alguses ühisrahastuse toel välja anda Eesti e-riigi arengust kõnelev raamat.

Raamatu autoriks on Eesti e-riigi sõprade organisatsiooni JEEADiS juht professor Maeda Yoji ning kaasautoriks on Eesti ja Jaapani vaheliste majandussuhete arendamisega tegelev ettevõtja Raul Allikivi. Raamatule on lubanud eessõna kirjutada Eesti valitsuse CIO Taavi Kotka.

Ühisrahastuskeskkonnas Readyfor on praegu raamatu väljaandmiseks plaanitud 530 000 jeenist koos 200 000 ning annetuste kogumiseks on jäänud veel kolm päeva.

«Kogume raha kirjastusele sissemaksu tegemiseks, raamat ise on sisuliselt valmis, peale sissemaksu tegemist algaks kohe raamatu toimetamine ning ta jõuaks trükki juba 2016. aasta alguses,» ütles Raul Allikivi Postimehe tehnikaportaalile.

Allikivi märkis, et tegu on huvitava projektiga ka seetõttu, et üheski muus keeles ei ole seni sellist Eesti e-riigi kogemust kokku võtvat raamatut varem ilmunud. Jaapani keeles on sarnase sisuga raamat 2008. aastal ilmunud, kuid nüüd on plaanis see kirjastada täiesti uuendatud sisuga.

Jaapan võtab alates 2016. aastast kasutusele uue identifitseerimissüsteemi My Number, mis on sisuliselt väga sarnane meie ID-kaardiga.

«Meie raamatu eesmärgiks ongi anda natuke Jaapani huvilistele inspiratsiooni, et nad Eesti näitega tutvudes saaksid aru, et mida kõike see My Number võimaldab, mingis mõttes nagu tulevikuvisioon ka Jaapani jaoks,» ütles Allikivi. «Tõsi on see, et Jaapani valitsus on Eesti näidet oma plaanide juures päris palju eeskujuks võtnud, meie raamatu kaudu saaksid ka tavainimesed endale oma arusaama tekitada.»

Muu hulgas näidatakse raamatus, kuidas üks tavaline Eesti perekond igapäevaselt e-teenuseid kasutab, räägitakse lahti Eesti e-riigi võimalused, strateegiad ja infrastruktuur ning antakse Jaapanile soovitusi, mida tasuks Eestil õppida.

Professor: Eesti tuntus Jaapanis on tõusuteel

Maeda Yoji sõnul käis ta esmakordselt Eestis 2006. aastal, et tutvuda e-riigi korraldusega. «Ma olin kuulnud, et Eesti on selles valdkonnas arenenud, e-valimised olid samuti väga huvitav teema,» ütles ta.

«Esimesest külastusest jäid mulle kaks peamist muljet: esiteks on Eestis e-riik arenenud viisil, mis on väga läbipaistev, samuti tavainimesele kergesti arusaadav, ning teiseks inimesed, kes tol korral Eesti e-riiki tutvustasid: poliitikud, ametnikud, E-riigi Akadeemia inimesed – nad olid kõik väga uhked enda töö üle ning rääkisid e-riigi arendamisest muljetavaldava innuga.»

Maeda Yoji sõnul oli see suur kontrast Jaapani ametnike kõrval, kes tavaliselt isiklikku vastutust väldivad ning sellist hoogsat indu välja ei näita.

«Peale Jaapanisse tagasitulekut arvasin, et jaapanlased peaksid Eesti e-riigi ning e-valitsuse kohta rohkem teadma. Alustasin raamatu kirjutamist ning käisin järgmisel aastal veel korra Eestis.  Sel ajal ei olnud Eesti veel Jaapanis IT-riigina kuigi tuntud, aga peale minu raamatu väljaandmist hakkas Eesti tuntus vaikselt tõusma. Täna räägitakse Eestist kui arenenud IT- riigist Jaapanis päris palju,»  rääkis ta.

Maeda Yoji  märkis, et tavainimeste hulgas see tuntus veel nii lai ei ole – inimesed teavad küll suuri riike nagu USA või Saksamaa, aga Eestit mitte. «See on ka põhjus, miks ma koos Rauliga otsustasin kirjutada uue raamatu, kus Eesti e-riik oleks lahti seletatud lihtsalt ning igaühele arusaadavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles