Arengufondi raport: start-up’id peavad saama maksusoodustust

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garage48 Hub Tartus
Garage48 Hub Tartus Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti Arengufondi leiab, et Eesti teist aastast järjest langeva ettevõtlusaktiivsuse tingimustes oleks siinsele keskkonnale vägagi kasuks alustava ettevõtja maksusoodustused esimestel tegevusaastatel ning sotsiaalmaksu lae kehtestamine.

Arengufond koostas nimelt globaalse ettevõtlusmonitooringu (GEM) Eesti raporti ning selle ekspertküsitlusest tuli  välja mitmeid ettepanekuid, mis puudutavad muu seas maksupoliitikat ja alustavate ettevõtjate motiveerimist.

Arengufondi ökonomisti Annika Lentso sõnul pakkusid eksperdid välja, et tuleks loobuda praegusest eranditeta maksusüsteemist ja hakata rakendama suunatud erandeid.

 «Tööjõumaksude taseme langetamise osas oli keskne seisukoht, et sotsiaalmaksule tuleb kehtestada lagi, kuivõrd väiksemad tööjõumaksud võimaldaks teadmusmahukal majandusel areneda,» ütles Lentso.

Ekspertide hinnangul peaks ka Eesti seadusandlus olema arusaadavam ja eesmärgipärasem, maksukeskkond stabiilne, läbipaistev ja vähemalt viieks aastaks ette planeeritud, et ettevõtjatel oleks kindlus teha pikaajalisi investeeringuid.

Mitmete soovituste sisu oli parandada riigihankesüsteemi ja arendada tarku riigihankeid, sest uudsete lahenduste ostmine tänase riigihangete süsteemi kaudu on keerukas ja ebasobiv.

Eksperdid pooldasid ka aktiivset talendipoliitikat ehk tegevusi, mis soosiks haritud spetsialistide tulemist Eestisse.

«Tark rändepoliitika hõlmaks näiteks spetsialistidele nn start-up viisade loomist ja nende perede toetamist ümberasumisel,» ütles Lentso.

Viimastel aastatel on Eestis vähenenud ettevõtjaks saamisest huvituvate osakaal. Kui 2013. aastal GEM-i raporti tarbeks läbiviidud uuringus pidas oma firma loomise plaane 20 protsenti GEM-i uuringule vastanutest, siis viimasel korral oli neid vaid kümnendik.

Kasvanud on ka eestlaste hirm ettevõtlusega läbikukkumise ees.

GEMi raporti tarbeks küsitleti Eestis kokku 2300 inimest ning 40 eksperti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles