Kosmosel on tõsine oht muutuda erastatavaks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmos
Kosmos Foto: HO/AFP

USA Kongressis heakskiidu saanud seadus Space Act of 2015 annab erafirmadele võimaluse kosmose ressursse kaevandama hakata.

Tänavusel rahvusvahelisel astronautikakongressil vaatles mitu ettekannet seda, kas ja mis tingimustel saaks eraettevõtted kosmilisi ressursse omandada. Kuigi üle saja riigi on liitunud ÜRO avakosmose lepinguga, mille järgi ei või ükski riik kuulutada kosmosekehasid enda omaks, ei ole selles lepingus nimelt juttu eraettevõtetest, märgib Eesti Kosmosebüroo oma veebilehel.

USA esindajatekoja ja senati heakskiidu on saanud kommertskosmoselendude konkurentsivõime seaduseelnõu, mille järgi kuuluks kosmosest kaevandatud ressursid sellele, kes need kaevandas. Eelnõu saab seaduseks, kui president Barack Obama sellele heakskiidu annab.

Harbini Tehnoloogiainstituudi jurist Fabio Tronchetti, kellest on saanud selle teema üks eestkõnelejaid, igatahes leiab, et selline asi ei lähe mitte.

«Riikidel on keelatud laiendada oma territoriaalset suveräniteeti avakosmose või selle osade üle,»kinnitab ta ajakirjas Space Policy ilmunud artiklis. «Hoolimata vastupidistest väidetest kehtib see ka eraettevõtetele.»

Tema meelest annaks USA seaduse jõustamisel sellega oma ettevõtetele õigusi, mida ei tohiks anda. Ka seadusesse leebemalt suhtuvad juristid arvavad, et enne selle vastuvõtmist tulnuks korraldada rahvusvaheline arutelu.

Praegu on olemas vähemalt kaks ettevõtet, Planetary Resources ja Deep Space Industries, kes on teada andnud, et tahavad hakata asteroididel kaevandama. Neist üks, Planetary Resources on juba viinud lihtsamat sorti tehiskaaslase Maa orbiidile ja kavatseb neid veel sinna toimetada, kirjutab ajakiri Popular Science.

Igal juhul läheb neil sõnadelt tegudeni jõudmiseks tükk aega. Praegu ei ole veel ükski eraalgatusel teele pandud seade Kuulegi jõudnud, rääkimata asteroididest, millele maandumise võimalikkus sai tõestuse alles mullu Euroopa Kosmoseagentuuri ESA Rosetta-missiooni käigus.

Asteroidile maandumisest on aga veel omakorda pikk tee seadmeteni, mis suudaks asteroidilt vajalikud ressursid üles leida, kätte saada ja maale tagasi toimetada.

Samuti ei ole kindlust, et eelnõu üldse Obama laualt kaugemale jõuab – kongressis enamust omavad vabariiklased nimelt surusid selle läbi ilma presidendi-partei demokraatidega nõu pidamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles