Video: Robotexi noorim osaleja näitab oma robotit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmeaastane Siim Sebastian on nädalalõpul Tallinnas toimuva robotivõistluse Robotex noorim osavõtja. Enne tuleb veel roboti kallal palju tööd teha, kuid üldiselt on poisil ja tema isal Kaido Zimmeril vaim võistluseks valmis.

Siim Sebastian rääkis, et kui ta mullu perega Robotexil käis, tuli temalgi tuju robotit ehitada. Nii on ta koos tarkvaraarendajast isaga ehitanud neid kümmekond, kuid alles hiljuti valmis selline LEGO robot, millega ta nüüd peagi võistlema läheb.

Kolmeaastane Siim Sebastian. Foto:
Kolmeaastane Siim Sebastian. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

«Selle roboti tegemiseks läks umbes nädal,» ütles isa. «Oleme päris palju harjutanud, ehitanud enne kümmekond robotit, kuid see on esimene, mis on võistlemiseks, mitte ainult mängimiseks,» lisas ta.

Robotite ehitamiseks soetas pere LEGO Mindstormsi komplekti, mis annab noortele võimaluse ehitada, programmeerida ja testida oma lahendusi robotitehnika peal. Ehkki komplektid on mõeldud üldiselt vanematele lastele, ütles Kaido, et Siim Sebastian võib tundide kaupa robotiehitusel rõõmsalt abistada.

Uute LEGO robotite ehitamiseks ja neile ülesannete püstitamiseks on Siim Sebastian ka videokeskkonnast Youtube inspiratsiooni ammutanud.

Tema ülesandeks on olnud karbist õigete osade väljaotsimine ja uue roboti oskuste katsetamine. Poiss on võistlusrobotile ehitanud ka mitmeid kunstiliselt huvitavaid lisasid, mis võistluse ajaks paraku eemaldada tuleb.

Siim Sebastian oma isa Kaidoga. Foto:
Siim Sebastian oma isa Kaidoga. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Isa rääkis, et enne reedet peab veel roboti kallal tööd tegema, et masin tuleks toime järsemate pööretega ja leiaks äraeksimise korral uuesti joone üles. «Tuleb teha tarkvaratäiendusi,» täpsustas ta.

Nimelt asub Siim Sebastian oma masinaga võistlustulle LEGO joonejärgimises. Sellel võistlusalal on peale tema veel 75 võistlejat.

Poiss ütles, et tunneb enne nii suurt võistlust natuke hirmu, kuid oma robotiga, mida ta Pannkoogiks kutsub, tundub ta olevat rahul. Pealegi on isa julgestuseks kaasas.

Võistlusele registreeris Kaido viimasel päeval. «Küsisin kodus, kas läheme, ning abikaasa ütles, et muidugi minge, mis te niisama ehitate,» rääkis ta, lisades, et 3-aastasele on selline mängulisuse moment hästi oluline.

Võit ei ole Siim Sebastiani jaoks veel oluline, pigem tahab poiss teiste võistlejate roboteid näha.

Isa märkis, et seni kuni robotite ehitamine pojale sära silma toob, tuleb talle anda võimalus sellega tegeleda.

Tulevikus tahab Siim Sebastian majaehitajaks saada, sest nagu paljudele teistele väikestele poistele meeldib temalegi LEGO klotsidest maju ehitada.

Järjekorras 15. Robotex toimub sel aastal 4.–6. detsembril TTÜ Spordihoones ning kavas on ühtekokku 17 võistlusala. Detsembrikuisele Robotexile registreerus 1422 võistlejat 657 robotiga, mis teeb Robotexist sel aastal Euroopa suurima robotivõistluse. 28 protsenti robotitest tuleb sel aastal välismaalt, kokku osaleb võistlusel 15 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles