Seitse legendaarset otsingumootorit, mis eksisteerisid juba enne Google´it

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahoo! peakorter Sunnyvale'is (California).
Yahoo! peakorter Sunnyvale'is (California). Foto: SCANPIX

Kuigi tänapäeval ei kujuta keegi veebiotsinguid ilma Google´ita ette, siis tegelikult eksisteeris ka enne seda mitmeid omal ajal legendaarseid analooge. Portaal Makeuseof teeb neist lühikese ülevaate.

Kuigi internet sai avalikult kättesaadavaks 1990ndal aastal, jõudis esimene otsingumootor laiemasse kasutusse alles 1993. aastal. Kulus veel viis aastat, enne kui praegune liider Google jõudis turule. Vahepeal tegutses üle kahekümne otsingumootori, millest suurem osa kukkusid läbi.

WebCrawler (1994)

Kõigist tänapäeval eksisteerivatest otsingumootoritest on 21-aastane WebCrawler kõige vanem. Praegu kuvab see tulemusi Google´i ja Yahoo andmetele toetudes.

Lycos (1994). Lycos loodi ülikoolis Carnegie Mellon University ning toimib ka täna. Ettevõte omab mitmeid vanu internetibrände nagu Angelfire, Tripod ja Gamesville.

Altavista (1995). Altavista oli 1990ndatel üks maailma populaarsemaid otsingumootoreid, mis osteti 2003. aastal Yahoo poolt üles ning lõpetas tegevuse 10 aastat hiljem.

Excite (1995). Excite oli 1990ndate lõpus üks maailma tuntumaid internetibrände, kuid tänaseks on see rambivalgusest välja libisenud.

Yahoo (1995). Yahoo on tänaseni üks Google´i tugevamaid konkurente. Alexa andmetel oli see juunikuu seisuga külastuste arvult maailma veebilehtede seas lausa neljandal kohal. 

Dogpile (1996). Dogpile toimib tänase päevani, kuvades Google´i, Yahoo ja Yandexi (mis on samuti Google´ist vanem otsingumootor) otsingutulemusi.

Ask Jeeves(1996). See otsingumootor oli teiste seas unikaalne, kuna kuvas tulemusi küsimuste-vastuste formaadis. Nüüdseks on huvitava nimega bränd paraku ümber nimetatud Ask.com-iks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles