Eesti tahab saada satelliitandmete piirkondliku platvormi loojaks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA satelliidipilt orkaanist Patricia
NASA satelliidipilt orkaanist Patricia Foto: SCANPIX

Eestil on huvi ja võimekust luua Läänemere satelliitandmete platvorm, kinnitas esmaspäeval Brüsselis toimunud Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri  mitteametlikul ministrite kohtumisel meie  ettevõtlusminister Liisa Oviir.

«Euroopa Liit on teinud suured investeeringud satelliitnavigatsiooni ja kaugseireprogrammide välja arendamiseks, tootmiseks ja orbiidile viimiseks. Samas on aga vähem tähelepanu pööratud sellele, kuidas satelliitidelt tulevaid suuri andmemahtusid maa peal efektiivsemalt kasutada ja jagada. Siin aga saavad tulla appi meie ettevõtjad,» ütles minister.

Ta märkis, et võttes arvesse Eesti paindlikkust, IT-alast tugevust, head e-riigi mainet, soodsat geograafilist asukohta ning Eesti ettevõtjate võimekust suurte andmemahtude töötlemisel, on kosmosetehnoloogial Eesti ettevõtete jaoks väga suur potentsiaal. Ning just seetõttu on Eesti väga huvitatud regionaalse satelliitandmete platvormi loomisest.

Euroopa Komisjoni peadirektoraadi kosmoseandmete üksuse juht Andreas Veispak märkis, et satelliitide, droonide, lennukite ja muude erinevate andmekogude info ühisele platvormile toomine ning suurandmete töötlemisvõimekuse tõstmine on see, mille suunas Eesti võiks täna juba väga sihikindlalt tegutseda. «Selleks on Eestil väga head eeldused,» lisas Veispak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles