Uberi koostöö maksuametiga ajas muidu kasvavast ettevõttest osa juhte minema

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber.
Uber. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Eesti maksuamet ja Uber teevad teatavasti juba mitu kuud tõhusat koostööd ja peagi jõutakse testperioodi, kus proovitakse maksuameti süsteemidele edastada automaatselt infot juhtide teenistuse kohta.

Maksuameti peadirektori asetäitja Egon  Veermäe tunnistas portaalile Geenius, et kui Uber oma juhtidele peatselt ees ootavatest muudatustest teada andis, loobus üks osa neist Uberist üldse. Samas näitab üldine statistika, et Uberi juhtide arv on kuu-kuult stabiilselt kasvanud.

Ent FIEdest ja füüsilistest isikutest juhtide andmete edastamisega loodab maksuamet algust teha juba uue aasta esimestel kuudel. Nende juhtidega, kes osutavad Uberile teenuseid OÜ alt, on keerukam lugu, sest seal tulevad mängu käibemaksuerisused ning muud spetsiifilisemad küsimused, mille lahendamiseks läheb rohkem aega.

Kui Uberiga teenitud summa on juhil tuludeklaratsioonis, siis saab ta hiljem loomulikult teha sellesse parandusi ning kui ta on FIE, siis ka sealt kulud maha arvata, kirjutab portaal Geenius.

See loogika, et inimene peab kuhugi riigi süsteemi sisse logima, on eilne päev, ütles Veermäe. «Mõte on ikkagi see, et kõik oma asjad saaks seal keskkonnas ära teha ja maksuasjad käivad taustal, et sellele ei pea üldse mõtlema.»

Näiteks peaks Uberi-juhtide äppi tekkima uue juhi registreerimisel kohe küsimus, millise ettevõtlusvormi tulevane juht valida soovib. Selle valiku juures oleks piisavad selgitused nende erinevuste kohta, et kõigil oleks algusest peale selge, millised õigused ja kohustused tal on. Sest kui inimene seda alles aasta aja pärast avastab, võib tal tekkida trots.

Kui ettevõtlusvorm valitud, võib tulevikus sealtsamast Uberi äpist ühe klikiga käibemaksukohustuslaseks hakata.

«Kogu litsentseerimise loogika tuleb minu arvates ümber pöörata,» ütles Veermäe. « Ärme oleme nii jäigad. Mõtleme mingi äpilahenduse sinna, selle asemel, et igaühel on taksomeeter. Telefonid on ju kõigil olemas. Ja loome siis kliendi jaoks e-arve ka kohe sinna juba.»

«Eesti on meie üks suurimaid lootusi. Meil on võimalus luua üks esimesi mudeleid väljaspool Ameerika Ühendriike, kus riigi seadusandlus võtab arvesse jagamismajanduse eripära,» ütles oktoobris Uber Estonia juht Enn Metsar intervjuus Postimehe tehnikaportaalile.

Uberi partnerjuhtideks võivad teatavasti olla nii füüsilised isikud kui ettevõtjad, maksuametiga koostöö on alustatud just sel eesmärgil, et ka jagamismajanduses oleks tulude deklareerimine sama lihtne kui mis iganes teisel tööandjal.

Põhimõtteliselt ei ole välistatud, et Uberi ja maksuameti vaheliseks maksuandmete vahetamise keskkonnaks saab x-tee. Uberil on võimalus olla riigile hea ja läbipaistev partner, kuna klientide ja ettevõtte vahel toimub raha liikumine vaid pangakaartide andmete alusel ning sularaha ei liigu.

Metsari sõnul on ka Eesti ise – tõenäoliselt tänu oma väiksusele – riigina start-up- ettevõtetele omase mõtlemisega. «Is Estonia from a future?» kõlas alles eile Uberi virtuaalsetel koosolekutel ühe riigi Uberi teenuste eest vastutaja küsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles