Galerii: e-residentsus sai täna aasta vanaks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täpselt täna aasta tagasi sai esimene välismaalane maailmas ainulaadse Eesti e-residendi tunnistuse ning täna toimus sel puhul pidulik tähistamine Ülemistel.

Projekti idee autor ja algajata Taavi Kotka ütles tänasel üritusel, et e-residentsuse peamine eesmärk on klientide leidmine Eesti ettevõtetele ning Eestil ei ole kindlasti perspektiivi saada maksuparadiisiks.

«Kui vaadata maailma trende, siis näeme, et üha enam ja enam inimesi hakkavad oma palgatöö kõrval ettevõtjateks ning et need ettevõtjad vaatavad oma ärides üha enam ja enam kaugemale oma riigi piiridest. Digitaalsed teenused, digikogukonnad, ühendatud arvutid, internet – kõik need loovad võimaluse pakkuda oma teenuseid Eestis, USA-s, Suurbritannias, Kanadas – see kõik muudab maailma,» sõnas Kotka.

Tema sõnul on nüüd küsimus selles, kas ka riigid suudavad muutuda. «Meie arvame, et me suudame ja me peame,» ütles Kotka ja märkis, et e-residentsust ei vaja ainult väikese füüsiliselt siin elavate elanike arvuga Eesti riik vaid ka siinsed ettevõtted.

E-residentsus on maailmas esimene riigi tagatud turvaline digitaalne isikutuvastus, mis annab välisriikides elavatele välismaalastele riigi elanikega sarnased võimalused riigi e-keskkonnas tegutsemiseks ja e-teenuste kasutamiseks ning läbi selle laiendab Eesti majandus- ja kultuuriruumi üle maailma.

Tänaseks on e-residentsusega ühinenud üle 7200 inimese 119 riigist, mis ületab esialgset eesmärki enam kui kolmekordselt.  Üle 500 ettevõtja kasutab oma ettevõtte administreerimisel e-residentsust ja e-residentide poolt on loodud 240 uut ettevõtet. Enam kui 21 000 potentsiaalset e-residenti on liitunud e-Residentsuse uudiskirjaga.

E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

«E-residentsus on unikaalne ja suurepärane näide Eesti suutlikkusest e-teenuste maailmas teed rajada,» ütles tänasel üritusel peaminister Taavi Rõiva. « E-residentsus on nihutanud mõtteraame, on pannud nii meid kui mitmeid teisi riike mõtlema tõeliselt globaalselt - e-residentsusel on potentsiaal teha meid suureks.»

Peaministri sõnul programmi edu innustab, aga samas ka kohustab riiki koostöös erasektoriga e-residentidele rohkem vajalikke teenuseid pakkuma. «Vaid nii on võimalik jõuda seatud 10 miljoni e-residendi eesmärgini. Vaid senisest kiiremas tempos e-residentsuse teenuseid edasi arendades jõuab programmi mõju ka meie majandusse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles