Need neli värsket äriideed said Prototronil rahastuse

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prototron
Prototron Foto: Erakogu

Alustavate ettevõtete toetuseks loodud rahastu Prototroni sügiseses voorus said rahastuse neli värsket Eesti äriideed, mis saavad kokku oma prototüüpide tegemiseks 27 000 eurot.

Kõige suurema summa – 8000 eurot – saab ettevõtmine SprayPrinter, et arendada välja seinaprinter, mille abil saab nutitelefonis oleva disaini või pildi tükkida lihtsalt igale seinale.

Sympower arendab 7000 euro eest süsteemi, millega saab juhtida koduseadmete tarbimist, et aidata elektrisüsteemi tasakaalustada.

TNSound loob moonutusvabad kõlarisüsteemid, mis võimaldavad täiuslikku, autentset kuulamiselamust – toetussummaks 7000 eurot.

FeelingStream saab Prototronilt 5000 eurot, et arendada analüüsirakendust aitamaks telekomi ettevõtteid ja panku, et nad saaksid tõsta oma klienditeenindajate kliendisuhtluse taset.

 «Sel korral saame tänu Utilitase täiendavale panusele rohetehnoloogia valdkonnas rahastada koguni nelja lennuka idee elluviimist täismahus ehk meeskonnad saavad oma prototüübi väljaarendamiseks vajaliku summa. Lisaks on mul hea meel tervitada uusi ettevõtteid Prototroni partnerite seas – Hedman Partners ja Tenfold Ventures. Mida rohkem ettevõtteid uute ideede elluviimist toetab, seda edukamad saavad olla meie järgmised Lingvistid, coModuled ja Flydogi,» ütles ürituse pearahastaja Swedbank Eesti juht Robert Kitt.

Utilitase juht Priit Koit ütles, et nemad otsustasid anda täiendava rohetehnoloogia toetuse Sympoweri meeskonnale, et idee jõuaks kiiresti prototüübi faasi ja sealt edasi kasutusse. «Selline lahendus, mis võimaldab koduse elektritarbimise õige ajastamisega suurendada kogu energiasüsteemi tõhustust ja tõsta taastuvenergia kasutamise osakaalu, on väga teretulnud,» lisas ta.

Lisaks Swedbanki ja Utilitase rahalistele toetustele annavad Advokaadibüroo Hedman Partners võitjatele õigusabiteenuse kokku 5000 euro väärtuses ja Tenfold Ventures-i väline turundusekspert aitab meeskonda FeelingStream strateegilise positsioneerimise ja turundusega. Kõik meeskonnad asuvad prototüüpe ehitama Tehnopol Startup Inkubaatori investorvalmiduse programmi toel.

Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni ja rahvusvaheliste suhete prorektor Tea Varrak näeb koostöös head võimalust tehniliselt tugevate meeskondade ideede kommertsialiseerimiseks. «Sel korral saavad rahastuse mitu teaduspõhist meeskonda. Prototroni koostöö Tehnikaülikooli ja eraettevõtetega aitab kindlustada, et tugevatest tehnilistest leiutistest saaksid ambitsioonikad ja edukad idufirmad.»

«Hea meel on tõdeda, et tänaseks kolm aastat tegutsenud Prototron stardirahastu on kujunenud edukaimaks äriideede konkursiks Eestis, mis aitab tulevikku muutvatele ideedele praktilise kuju anda. Rahastatud meeskonnad saavad lisaks prototüübirahale pääsu Tehnopoli Startup Inkubaatori investorvalmidusprogrammi. Selliselt ja süsteemselt kombineerides on loodud üks täisväärtuslik ahel innovaatiliste tehnoloogiaettevõtete sünniks ja edukuse tõenäosuse suurendamiseks,»kommenteeris Prototroni toimimist ühe asutaja Teaduspargi Tehnopol juhataja Jaak Raie.

15. oktoobril lõppenud Prototroni rahastu taotlusvoorus esitati kokku 152 ideed, millest valiti välja 20 meeskonda, kes 100 mentorkohtumise käigus said Tallinna Teaduspark Tehnopolis nõustamist. Ekspertkogu ette pääses oma ideed kaitsma 11 meeskonda.

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Prototroni rahastule on senistes taotlusvoorudes esitatud enam kui 1100 nutika idee, kokku on rahastatud 29 projekti enam kui 345 000 euro ulatuses.

Prototroni ekspertkogu liikmeteks on Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles