Eesti saab ise määrata lastele Facebooki konto loomise vanusepiiri

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa parlament ei suutnud eilsel andmekaitse kokkuleppe teemalisel istungil kokku leppida vaenusepiiris, millest alates tohivad lapsed endale sotsiaalvõrgustike nagu Facebook, Instagram ja Snapchat konto luua ja mis vanusevahemikus tuleb selleks vanemate luba küsida.  

Kui seni oli selliste sõnumivahetusprogrammide ja sotsiaalmeediavõrgustike kasutamise alampiiriks 13 eluaastat, siis eileks oli andmekaitse kokkuleppe teksti eelnõusse ilmunud lause, millega oleks keelatud nende kasutamine noorematele kui 16 aastat juhul, kui neil puudub selleks vanemate või eestkostjate selgesõnaline nõusolek.

Täpsemalt oleks teenusepakkujail olnud tulevikus keelatud koguda andmeid nooremate kui 16-aastaste kodanike suhtes. Kui Facebooki, Snapchat, Instagram, Whatsapp või kes iganes teine soovinuks seda siiski teha, siis tulnuks tal saada eestkostjailt sellekohane selgesõnaline nõusolek.

Paraku ei jõudnud liikmesriikide esindajad eilsel arutelul teemas kokkuleppele ja nüüd on igal riigil endal kahe aasta jooksul õigus määrata, millisest vanusest alates vahemikus 13-16 eluaastat võivad lapsed vanemate nõusolekul endale sotsiaalmeedia kontosid teha, vahendab AFP.

Europarlamendi eelnõu on juba jõudnud tekitada tublisti pahameelt nii tehnoloogiaettevõtetes kui lastekaitsespetsialistide seas, kes leiavad, et vanusepiirangu tõstmine muudab alla 16-aastastel sotsiaalmeedia ja teiste internetiteenuste kasutamise väga keeruliseks.

Euroopa internetiturvalisuse endine koordinaator Janice Richardson imestas näiteks, miks pole sel teemal peetud ühtegi avalikku arutelu. «Vanemate nõusoleku tõstmine 13 aastalt 16-le võib jätta noored inimesed paljude hariduslike ja sotsiaalsete võimalusteta ega annaks seejuures neile rohkem kaitset (pigem isegi vähendades seda),» ütles Richardson.

ConnectSafety.com tegevjuht Larry Magid märkis, et keeld mõjutaks väga suurt ja just kõige haavatavamat osa noortest, kellel puudub erinevatel põhjustel võimalus küsida sotsiaalmeedia kasutamiseks vanemate luba.

Loodetavasti saavad Euroopa Liidu ametnikud ise ka aru, kui võimatu selliste keeldude reaalne elluviimine olukorras, kus iga kontolooja võib endale määrata mis iganes sünniaja ning keegi ei saa seda kontrollida seni, kuni hakataks nõudma kasutajate nn tugevat autoriseerimist. Tõenäoliselt oleks siiski targem jätta selliste otsuste tegemine lastevanemate enda kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles