Konflikt krüptoraha maailmas: bitcoin'i põhiarendajad lõid uue raha nimega decred

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüptoraha decred
Krüptoraha decred Foto: Kuvatõmmis

Tuntuima krüptoraha bitcoin'i mitmed põhiarendajad lahkusid ettevõttest ja lõid uue raha nimega decred, mille puhul lubavad alles jätta vaid krüptoraha kui nähtuse positiivsed omadused.

Ainult mõned inimesed maailmas teavad, kuidas bitcoin'i süsteem tegelikult töötab, kes on seda arendavad inimesed ja kes võtavad vastu selle arenguga seotud otsuseid. Bitcoin'i endiste arendajate uue ettevõtte Company 0 LLC teatel on olemas mittetuntud üksused, kes krüptovaluuta arendamist rahastavad ning omavad seega võimu võtta vastu otsuseid, mis langetatakse vaid nende endi huvides ja mis ignoreerivad arendajate ja üldsuse huvisid.

«Bitcoin'i tarkvara kontrollib väike grupp inimesi, kes otsustavad eksklusiivselt, mida tohib ja mida ei tohi muuta,» ütles Softpedia teatel Company 0 tegevjuht Jacob Yocom-Piatt ja märkis, et just seetõttu on tekkinud huvide konflikt krüptoraha kasutava kogukonna ja rahastajate vahel.

Tema kinnitusel on uus krüptoraha loodud avaliku ja vähem tsentraliseeritud valitsemise mudeli alusel. Decred'i loojad tunnustavad küll oma endise projekti Bitcoini edulugu, kuid tahavad uue raha puhul välistada hämarat juhtimisstruktuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles