Hiinlased ostavad massiliselt Eesti rahvusdomeene kokku (1)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Hiinas
Internetikohvik Hiinas Foto: JIANAN YU/REUTERS

Eesti rahvustunnusega .ee domeenide registreerimisel isikutuvastamise turvanõuete muutmine ja hinna alandamine on meelitanud Hiina elanikke meie domeene massiliselt kokku ostma ning hetkseisuga on nende kätte läinud juba veidi alla 15 protsendi Eesti domeenidest.

.ee domeene haldava Eesti Interneti Sihtasutuse andmeil on .ee domeenide üldnumber praegu 102 776 ning detsembri algusest on Hiinast ostetud ligikaudu 14 000 domeeni. Hiinlaste kätte on läinud kõik vabad kahetähelised ja palju kolmetähelisi domeene.

Kohati paistab, et hiina domainerid – domeene edasimüümise eesmärgil kokku ostvad inimesed – on tulnud siia tõesti pimesi kõike saadaval olevat omandama, näiteks on praegu ära ostetud sellised domeenid nagu 1271.ee, 1272.ee 1273.ee; bbd.ee, ccd.ee, cce.ee; 4v.ee, 4f.ee, 4h.ee ja 4i.ee.

Interneti sihtasutuse juhatuse esimehe Heiki Sibula kinnitusel on  hiinlaste poolt pärast 1. detsembrit olnud tõesti suur huvi .ee domeenide ostmise vastu.

Sihtasutus teatas mõne kuu eest, et langetab alates 1. jaanuarist 2016 .ee domeeni hinda varasemast 20 protsenti ning domeeni registreerimise tasu on sellest ajast alates vastavalt registreerimisperioodi pikkusele 7, 14 või 21 eurot. Näiteks on Soome rahvusdomeeni .fi ​ hind 12, Rootsi .se  8,5 ning Läti .lv 10 eurot. .eu hind täna on näiteks ca 4€.

«Domeenivaldkond on teadagi globaalne. Domeenivaldkonna põhireegel on registreerimisel – kes ees, see mees,» ütles Sibul Postimehe tehnikaportaalile.

Alates 1. detsembrist jõustunud domeenireeglid on Heikki Sibula kinnitusel aga ühed rangemad läänemaailmas. «Seda ennekõike isikutuvastuse osas ja turvalisus vastab kindlalt rahvusvahelistele standarditele,» ütles Sibul. Täpsemalt kaotati ära kohaliku halduskontakti nõue ja lisati võimalus maksta PayPal Verified kaudu.

Sibula sõnul on sihtasutus sellist väljastpoolt Eestit pärit domainerite tegevust näinud ka enne. «Siin on määravaks turu reeglid ehk nõudlus. Kui seda ei ole, siis aasta pärast need kokkuostetud domeenid kustuvad ja on jälle kõigile soovijatele kättesaadavad.»

Seega on Eesti domainerite äri läinud nüüd keerulisemaks ja konkurentsitihedamaks.

Domeeni .ee on müüdud tänaseks viis aastat, seega kõik, kes on soovinud osta mõnd .ee domeeninime, on see võimalus olnud.  Eesti Interneti Sihtasutus on tulu mittetaotlev organisatsioon ja mida rohkem on registreeritud domeene, seda väiksem ka kõigi jaoks hind.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles