Apple turgutab Itaalia riigikassat 318 miljoni euroga

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i tegevjuht Tim Cook
Apple´i tegevjuht Tim Cook Foto: SCANPIX

USA tehnoloogiaettevõte Apple kannab Itaalia maksuametile üle 318 miljonit dollarit, et jõuda kokkuleppele väidetavalt juba kuus aastat tasumata tulumaksu üle, kirjutab Reuters oma allikatele toetudes.

Lisaks sõlmib iPhone´ide ja iPadide valmistaja lepingu, millega sätestatakse edasised reeglid, mille järgi Apple hakkab Itaalias ettevõtte tulumaksu maksma.

Itaalia prokuratuur on uurinud süüdistusi, mille järgi Apple ei maksnud aastatel 2008-2013 kokku lausa 879 miljoni euro ulatuses ettevõtte tulumaksu. Selleks kasutati skeemi, millega suunati ülekaalukas osa maksustatavast tulust läbi ettevõtte Iirimaa üksuse erinevatesse maksuparadiisidesse.

Itaalia maksuamet on varasemalt teatanud, et jõudis Apple´iga kokkuleppele, kuid kumbki osapool ei ole ettevõtte makstavat summat avalikustanud.

Euroopa Liit on süüdistanud Iirimaad rahvusvaheliste maksuseaduste painutamises, kuna riik lubab Apple´il varjata erinevate riikide maksukogujate eest miljardeid dollareid, saades vastutasuks tuhanded riigis loodud kõrgepalgalised töökohad.

Kuna kohtuasi pole Itaalias lõpetatud, pole veel selge, milliseid tagajärgi see Apple´ile lisaks juba mainitud rahasumma väljakäimisele endaga kaasa toob. Kui lõplikus kohtuotsuses leitakse, et Iirimaa paindliku maksupoliitika näol on tegu keelatud riigiabiga, võib see prokuratuuri sõnul tähendada, et USA ettevõte peab tagantjärele tasuma kuni 10 viimase aasta ettevõtte tulumaksu. Lisaks võib see luua pretsedendi, millele toetudes võivad oma nõudeid esitada ka mitmed teised riigid.

Apple ei ole aga ainuke globaalne ettevõte, mis kasutab maksudest kõrvalehoidmiseks erikokkuleppeid, sarnaste süüdistuste alla on langenud ka näiteks Google ja Amazon.

Euroopa Komisjon kohustas hiljuti Hollandit koguma riigis resideeruvalt Starbucksilt lisaks 30 miljonit eurot maksutulu ning Luksemburg peab lisaraha nõudma Fiat Chryslerilt.

Apple´it on maksudest kõrvalehoidmise tõttu tabanud kriitika ka kodumaal. Nimelt on USA ettevõttel erinevates maksuparadiisides arvetel kokku 181,1 miljardit dollarit. Kui Apple sooviks selle rahasumma tagasi kodumaale tuua, täiendaks see USA riigikassat 59,2 miljardi dollari suuruse maksutuluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles