Soomlaste tahvelarvutiäri läks vett vedama

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jolla tahvelarvuti presentatsioon mullu Helsingis.
Jolla tahvelarvuti presentatsioon mullu Helsingis. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Endiste Nokia töötajate poolt loodud tehnoloogiaettevõte Jolla jätab suure osa oma tahvelarvutite eest maksnud klientidest seadmetest ilma, kirjutab Bit-Tech.net.

Jolla OY loodi Soomes 2011. aastal, mil grupp Nokia endiseid töötajaid soovisid iseseisvalt edasi arendada toona veel globaalsel telefoniturul laineid löönud mobiilitootja MeeGo tarkvaraplatvormi. Selle edasiarendus nimetati Sailfishiks ning uut operatsioonisüsteemi kasutavate nutitelefonide ja tahvelarvutitega kavatseti välja tulla mitmetel arenevatel turgudel.

2013. aastal jõudiski müüki Hiinas toodetud nutitelefon Jolla Phone, mis Elisa Eesti vahendusel pääses 2014. aasta aprillis müügilettidele ka Eestis. Sama aasta novembris hakkas Jolla ühisrahastusplatvormis Indiegogo raha koguma tahvelarvuti Jolla Tablet tootmiseks.  Soome ettevõtet saatis edu ning tagasihoidlikud 380 000 dollarit koguti kokku juba 20 päeva enne rahastuskampaania lõppu. Lisaks IndieGogole kaasas ettevõte raha ka muudel viisidel, kogudes portaali Bit-Tech.net andmetel kokku vähemalt viis korda rohkem vahendeid, kui algselt oli eesmärgiks seatud. Nagu nüüdseks on selgunud, sellest aga tootmise käimasaamiseks ikkagi ei piisanud.

Koos uusaastatervitustega teatas Jolla kõneisik Juhani Lassila, et ettevõtte maadleb finantsprobleemidega ning Sailfish 2.0 oodatust kulukama arendusega, mistõttu jäävad suur osa projekti Indiegogo platvormis toetanud 21 644 inimesest tahvelarvutist vähemalt esialgu ilma. Teada on, et praeguseks on toodetud on umbes 300 Jolla Tablet tahvelarvutit, mis saadeti klientidele juba sügisel. Millal ja mis mahus on oodata uusi tarneid, ei ole täpsustatud. Samuti on selgusetu ettevõtte edasine saatus - eelmise aasta novembris teatas Jolla, et on sunnitud koondama pool oma töötajaskonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles