Video: Obama tahab vägivalla taltsutamiseks ameeriklastele nutirelvi

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

USA president Barack Obama andis kaitse- ja justiitsministeeriumile ülesande uurida nutirelvade tehnoloogia võimalusi, et taltsutada riigis kasvavat relvavägivalda.

Nutirelvade mõte seisneb selles, et neid saavad kasutada vaid omaniku tuvastatud isikud. Seejuures kasutatakse nii sõrmejälgede lugemise kui raadiosagedustuvastuse (RFID)* meetodeid. Obama ideeks on võtta see tehnoloogia laiemalt kasutusele, et oleks võimalik paremini hallata varastatud ja kaotatud relvade asukohta ja kasutamist, vahendab portaal TNW.

Obama loodab ühtlasi, et ettevalmistamisel olev direktiiv suunab relvatootjaid looma turvalisemaid relvi, mis välistaksid ka relvade käsitsemisega seoses pahatihti ettetulevaid õnnetusjuhtumeid.  Ettevõtted nagu iGUN on juba turvarelvade tehnoloogiat kasutusele võtmas ja esimesed tooted peaksid müügile jõudma lähiajal.

Uuringute kohaselt on USA elanike kodudes praegu ligi 300 000 miljonit relva. Seega on riigi valitsusel ees seismas võitlused, mida on raskusastmelt võrreldud hambapasta tuubi tagasisurumisega. Obama sooviks on, et uusi tehnoloogiaid asutaks kasutusele võtma juba 90 päeva pärast.

USAs on RFID laialdaselt kasutusel bensiinijaamades ja kiirtoidurestoranides, kus selle abil toimuvad kliendi isiku tuvastamine ja krediitkaardiarveldused. Seda kasutatakse ka maksuliste kiirteede pealesõiduväravais.

* raadiosagedustuvastus - andmekogumistehnoloogia, kus tuvastusandmete salvestamiseks kasutatakse elektroonilisi lipikuid ja nende hõiveks raadiotransmitterit. Selline lipik, mida kutsutakse ka elektrooniliseks sildiks, transponderiks või koodiplaadiks, saab oma toite püstolilt (allikas: vallaste.ee).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles