Mis on Netflix ja millega seda süüakse

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki Foto: ROBYN BECK/AFP

Maailma suurim multimeedia keskkond Netflix laienes eile pärastlõunal ka Eestisse – seega tasub korra üle käia põhitõed, mis seda teenust ja sellega liitumist puudutavad.

Teenuses kui sellises pole Eesti klientide jaoks midagi uut – tegemist ju kõige tavalisema videovaatamisega mobiilis, arvutis ja ka nutiteleris – see on elu igapäevaseks osaks paljude jaoks. Olgu näiteks keskkonnaks  tasuta YouTube või miks mitte ka meie kodumaiste telekanalite saadete osaliselt tasuline järelvaatamine veebis, Eesti Telekomi minuTV või Starmani TV Everywhere.

Tegemist on üle interneti videostriimimise teenusega ning suureks on muutnud teenuse eelkõige selle tohutu sisuvalik, pakutav kvaliteet ning levik üle maailma. Eile laienes Netflix korraga täiendavalt 130 riigi klientideni ning on nüüd kokku tarbitav sisuliselt kogu maailmas – 190 riigis. Kolm riiki või territooriumi, milles teenus hetkel veel näiteks kättesaadav pole, on Hiina, Venemaa poolt okupeeritud Krimm, Põhja-Korea ja Süüria.

Konto loomine (kuvatõmmis)
Konto loomine (kuvatõmmis) Foto: Kuvatõmmis

Sarnaselt kodumaiste sisupakkujatega on ka Netflix sisuliselt kuutasupõhine videolaenutuskeskkond. Valida on kolme paketi vahel: Basic (7,99 eurot kuus), Standard (9,99 eurot kuus) ja Premium (11,99 eurot kuus) ning ühegi filmi või sarja eest eraldi maksta ei tule. Pakette eritab vaid HD või Ultra HD kvaliteedi olemasolu ja see, mitmes seadmes saavad kasutajd ühe konto alt samaaegselt sisu tarbida. Võrdluseks: Telekomi minuTV kuutasu on 5 eurot.

(Netflix mobiiliäpis)
(Netflix mobiiliäpis) Foto: Kuvatõmmis

Konto tegemine iseenesest võtab aega vaid mõne minuti. Tuleb sisestada oma nimi ja e-maii aadress ning veebimaksete õigusega pangakaardi või PayPali konto andmed. Muid tasumise võimalusi Netflix ei paku. Teenus on proovimiseks 30 päeva tasuta ning kui enne selle tähtaja saabumist konto sulgeda, siis ei tule ka sentigi tasuda.

Lähtuvalt valitud paketist saab oma kontoga siduda kuni neli kasutajat ja määrata, kelle puhul neist on tegemist lastega – et keskkond saaks neist igaühele just neile huvi pakkuda võivat sisu esile tuua.

Teenust ennast saab tarbida näiteks arvutites kõigi veebilehitsejatega. Tahvlisse, mobiili, mängukonsooli (Xboxi) ja internetiga ühendatud televiisorisse tuleb rakenduste poest alla tõmmata Netflixi äpp, oma kasutajanime ja parooliga sisse logida ning soovitud kasutaja välja valida.

Edasi polegi vaja teha muud, kui soovitav film, saade või sari üles otsida ja käima panna. Kvaliteedi määrab Netflixi teenus ise automaatselt – interneti kiirusest, ka veebilehitsejast ja kasutaja valitud seadmest lähtudes.

Ainus suurem takistus võib teenuse tellimisel esile tulla seoses brauseri turvanõuetega. Hoiatus ise näeb välja selline:

Netflixi veateade (kuvatõmmis)
Netflixi veateade (kuvatõmmis) Foto: Kuvatõmmis

Kui kasutada näiteks Windows 10-t ja veebilehitsejaoks on Edge, siis tuleb probleemi lahendamiseks minna üleval paremas nurgas olevas «hamburgeri» menüüs  valikusse Settings, valida seal View advanced settings ning vaadata üle, et seal on aktiveeritud alajaotus «Let sites save protected media licenses on my device».

Tehnikaportaal Geenius soovitab veel arvestada asjaoluga, kõrge kvaliteediga filmid võtavad palju andmemahtu, sestap mida paremat pilti näha soovitakse, seda parem internetiühendus peab olema.

Miinimumnõudeks on Netflix seadnud 0,5 megabitti sekundis allalaadimiskiirust, kuid on üsna tõenäoline, et ka kõige kehvema kvaliteediga sarja vaatamiseks laadimine võtab sellise kiiruse juures tunde. Soovituslikud kiirused on järgmised:

•Standardkvaliteet (millega näeb kogu sisu odavaimas paketis): 3 Mbit/s allalaadimiskiirust

•HD kvaliteet (millega näeb sisu keskmise hinnaga paketis): 5 Mbit/s allalaadimiskiirust

•Ultra HD ehk 4K kvaliteet (millega näeb osa sisu kalleima hinnaga paketis): 25 Mbit/s allalaadimiskiirust

Kui sa pole kindel, milline on sinu kodune internetikiirus, saad seda lihtsalt ja kiiresti kontrollida interneti kiirusemõõtja abil siin.

Lisaks võib juhtuda, et soovitakse vaadata sarju seal, kus kaabliga või wifiga püsiühendust pole, kuid internetti pääseb üle andmeside. Siis on oluline teada, kui palju andmemahtu Netflixi vaatamine firma enda hinnangul "läbi põletab":

•Standardkvaliteedis video puhul kulub 0,7 GB andmemahtu tunnis

•HD kvaliteedis (1080p) video võtab 3 GB tunnis

•Kõrgeima videokvaliteedi (4K) puhul kulub 7 GB tunnis

Sisu osas on Netflix lisaks suure osa vähegi tuntud filmide vahendamisele üha enam pakkumas ka originaalsisu. Olgu selleks näiteks seriaalid Marveli Daredevil ja Marveli Jessica Jones, Narcos, Sense8, Grace and Frankie ning  Marco Polo. Ainuüksi sel aastal plaanib ettevõte välja lasta 31 uut või juba eetris olnud originaalseriaali, enam kui 20 ainuomandatud mängu- dokumentaalfilmi ja 30 originaal-lasteseriaali.

Paraku pole hetkeseisuga õnnestunud tuvastada keskkonnast ütegi lastesaadet või ka muud sisu, millel oleks eestikeelsed subtiitrid või heli. Hetkel pakutakse neid teenuseid kokku 17 keeles, eile lisandusid näiteks araabia, korea ja hinna keel.

Eile Las Vegases CES-i elektroonikamessil Netfilxi laienemisest teatanud ettevõtte tegevjuhi Reed Hastingsi sõnul lisatakse teenusele uusi keeli järk-järgult.

Netflix käivitas oma teenuse aastal 2007 USA-s. Edasi laieneti Kanadasse, siis Ladina-Ameerikasse, esimestesse Euroopa riikidesse, Austraaliasse. Teenusel on hetkel 70 miljonit kasutajat, kes vaatavad 125 miljonit tundi sisu ainuüksi ühes päevas. Kõik vaadatavad materjalid on reklaamivabad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles