Starman ja Telekom: Netflixi tulek Eestisse on rõõmus täiendus

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi logo
Netflixi logo Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Eestis nii interneti- kui teleteenuseid pakkuvate Eesti Telekomi ja Starmani hinnangul on maailma suurima multimeedia striiminguteenuse pakkuja Netflixi laienemine Eestisse igati teretulnud uudis.

 Starman Grupi äriarenduse direktori Toomas Tiiveli sõnul näeb Starman Netflixis head täiendust, kuna see annab veel ühe lisapõhjuse teleri ees aega veeta.

«Nii Netflix kui meie enda Ajamasin, TV Everywhere ja videolaenutus täidavad kõik sama eesmärki ­ teha kvaliteetne meelelahutus paremini kättesaadavaks ja anda põhjust telerit vaadata, kuna inimesed ei sõltu enam telekavast, kellaaegadest ega asukohast,» ütles Tiivel.

Tiiveli sõnul on Eesti vaatajale endiselt väga olulised kodumaised telekanalid ja eestikeelne sisu. «Seetõttu me ei usu, et Netflix paneb inimesi TV Everywhere teenusest loobuma. Isegi väga kõrge Netflixi kasutusega riikides, nagu USA ja Suurbritannia, ei ole traditsiooniline TV vaatamine seetõttu märgatavalt vähenenud,» tõdes ta.

Telekom: võidavad kõik turuosalised

«Meil on hea meel, et Netflix Eesti turule siseneb, sest seeläbi tõuseb sarnaste toodete teadlikkus, läbi mille võidavad kõik turuosalised. Eesti Telekom on «Eesti Netflixi» teenust minuTV nimetuse all pakkunud klientidele rohkem kui aasta,» ütles Postimehele Eesti Telekomi TV ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton.

Antoni sõnul on minuTV eelisteks võrreldes Netflixiga  täna soodsam hind, 27 telekanali – sealhulgas kohalike telekanalite –  olemasolu, mille kogu programmi on võimalik salvestada. Samuti sisaldab minuTV teenus Antoni sõnul sama kuutasu eest vaatamiseks rohkem kui 2400 rahvusvahelist ja kohaliku filmi ning sarja, kusjuures pidevalt suureneb HD-formaadiga sisu pool. Suur osa minuTV sisust on tõlgitud ja/või dubleeritud eesti keelde.

«Ühtlasi on täna sooduspakkumine kõikidele uue nutiTV klientidele, kes kasutavad salvestuse teenust – nende jaoks on minuTV teenus praegu tasuta,» märkis Karl Anton.

Vajalik kiire internet

Igal juhul tuleb  Netflixi kasutajatel üle vaadata olemasolevad internetikiirused. Tavakvaliteedis SD film tarbib 3 Mbit/s, HD sisu 6,5 Mbit/s ja UHD filmid 25 Mbit/s ning loomulikult kehtib reegel, et mida kiirem internet, seda parem pildi kvaliteet.

«Soovitame valida internet kiirusega vähemalt 100 megabitti sekundis, sellega saavad filmid vaadatud ja ka kõik muud toimetused tehtud,» ütles Toomas Tiivel.

Netflix on kuutasupõhine videolaenutuskeskkond. Valida on kolme paketi vahel: Basic (7,99 eurot kuus), Standard (9,99 eurot kuus) ja Premium (11,99 eurot kuus) ning ühegi filmi või sarja eest eraldi maksta ei tule. Pakette eristab vaid HD või Ultra HD kvaliteedi olemasolu ja see, mitmes seadmes saavad kasutajad ühe konto alt samaaegselt sisu tarbida. Võrdluseks: Eesti Telekomi minuTV kuutasu on 5 eurot.

Netflix käivitas oma teenuse aastal 2007 USAs. Edasi laieneti Kanadasse, siis Ladina-Ameerikasse, esimestesse Euroopa riikidesse, Austraaliasse. Nüüdseks on teenus kättesaadav 190 riigis. Teenusel on praegu 70 miljonit kasutajat, kes vaatavad 125 miljonit tundi sisu ainuüksi ühes päevas. Kõik vaadatavad materjalid on reklaamivabad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles