Matemaatikud leiutasid uusi põnevaid viise pitsa lõikamiseks

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitsa viilutamise viise
Pitsa viilutamise viise Foto: Shutterstock

Liverpooli ülikooli teadlaste meeskond avaldas hiljuti oma teadustöö tulemused üsnagi üllatavalt teemal – kuidas on võimalik tavavahenditega lõigata pitsat omapärasteks tükkideks nii, et kujundid oleksid täpselt sama kuju ja suurusega.

Kummalisel kombel on pitsaviilutamine olnud matemaatikute seas tegelikult vägagi põhjalikult uuritud valdkond, pigem küll mitte seoses pitsade endi kui sidemete tõttu ringigeomeetriaga. See ei takistanud aga Liverpooli teadlastel teemat veel kord uurimise alla võtmast ja oma uut teadustööd avaldamast.

Värske teadustöö põhineb varasemal uurimusel, mille tulemuste kohaselt on pitsat võimalik lõigata kuueks kumeraservaliseks viiluks, millest igaüht on võimalik poolitada ja saada seeläbi tulemuseks 12 täpselt ühesugust lõiku. Näiteks nii:

(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley.)
(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley.) Foto: Joel Haddley/Stephen Worsley

Uus lähenemine näitab aga, et eeltoodud viilutamise viisile saab läheneda veelgi keerulisemalt ning saada lõpuks ikkagi täpselt ühesugused lõigud. Nimelt on nüüd kasutusele võetud paaritu arv sirgjoonelisi  lõikeid ning saadud tükid omakorda poolitatud:

(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley)
(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley) Foto: Joel Haddley/Stephen Worsley

Teadlaste sõnul saab sel viisil jätkates minna lõpmatult väikeste pitsalõikude loomiseni  ning soovi korral tulemusi veel ekstrasälkudega kaunistada:

(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley)
(foto: Joel Haddley/Stephen Worsley) Foto: Joel Haddley/Stephen Worsley

Allikad: Gizmodo ja  New Scientist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles