Tehnoloogiablogi: hoidke pilk peal kahel Eesti iduettevõttel

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jugnu internetipirn
Jugnu internetipirn Foto: Velmenni/Facebook

Peamiselt Põhja- ja Baltimaade alustavat ettevõtlust jälgiv Soome tehnoloogiablogi Arctic Startup soovitab sel aastal pilku peal hoida kümnel piirkonna ettevõttel ning nende seas on ka kaks Eesti start-up’i .

Esiteks soovitab blogi tähelepanu alla võtta keskkonna nimega Guaana – innovatsiooniplatvormil, kus teadlased, pioneerid, visionäärid ja muudatuste sepitsejaid saavad oma visioonide ümber kogukondi ja kaasata nii ideid kui toetusi.

Portaalis saab sisuliseks igaüks mõne teadualase väljakutse esitada ning kogu kasutajaskonna «kogukondlikku intelligentsi» ja teadmisi selle lahendamiseks ära kasutada. Guaana on pidamas läbirääkimisi ka CERN’i, NASA ja Google’iga ning aasta 2016 võib ettevõtmise jaoks kujunde tõeliselt läbimurdeliseks.

Teiseks suurimat tähelepanu väärivaks alustavaks ettevõtmiseks on blogijate hinnangul Eestis tegutsev Velmenni, mis ehitab Wi-Fi järglaseks uut traadita andmeside tehnoloogiat nimega Li-Fi.

Nende toode Jugnu on järgmise põlvkonna LED-pirn, mis suudab andmeid edastada raadiosageduste asemel nähtava valguse teel ning seda kiirusega kuni 1 GBs. Loomulikult seab valguse kasutamine interneti levitamisele mitmeid piiranguid, kuid avab tohutuid tehnoloogia arengule.

Velmenni o n küll Eesti ettevõte, kuid selle asutasid 2014 aastal Indiast Tallinnasse arenduskiirendile osalema siirdunud indialased Deepek Solanki ja Saurab Garg. Ettevõttel on kontor ka Delhis ning enne Jugnut olid neil olemas juba näiteks kodujuhtimise  ja auto asukoha tuvastamisega seotud tooteid. Möödunud aastal jõudsid nad start-up konkurssil Slush 100 esinelikusse.

«Start-up buum on Põhja- ja Baltimaades jätkuvalt käimas,» teatab Arctic Startup.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles