Bush, Jesus ja Hitler on Wikipedia läbi ajaloo enim muudetud artiklite seas

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush mullu 3. detsembril Washingtonis rahvale lehvitamas
George W. Bush mullu 3. detsembril Washingtonis rahvale lehvitamas Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/REUTERS

Internetientsüklopeedia Wikipedia avaldas oma 15-aastaseks saamise puhul põnevaid staatilisi näitajaid ja nii selgub näiteks, et keskkonna kõige enam muudetud kirjutis räägib USA endisest presidendist George w Bushist.

Selgub, et aastatel 2001 kuni 2009 riiki juhtinud Bushi lehte on alates 2001. aasta 15. jaanuarist redigeeritud koguni 45643 korral. Järgneb nimekiri maailma profimaadlejatest 40718 toimetamise ning USA kui riigi lehekülg 34756 muutmisega.

Edasi tulevad sellised lehed nagu Wikipedia ise, Michael Jackson, Jesus, Catholic Church, Filipiinide korporatsiooni ABS-CBN teleprogrammide nimekiri, Barack Obama, Adolf Hitler ja Britney Spears.

AFP teatel Wikipedias tänaseks üle 36 miljoni artikli, mida toimetab ligi 80 000 vabatahtlikku. Keskkond on kättesaadav 280 keeles ja see kogub igas kuus 18 miljardit vaatamist.

Üheaegselt muudetavate dokumentide loojaks võib pidada USA programmeerijat Ward Cunninghami, kes andis sellisele platvormile nimeks «wiki», mis tähendab Hawaii keeles «kiire».

Ingliskeelse Wikipedia populaarseimad lehed on «List of deaths by year», millel on kogunenud 20,8 miljonit vaatamist. Hiinakeelse versiooni vaadatuim kirjutis räägib aga selles riigis tabu all oleval teemal – Tiananmeni väljaku mahasurutud protestidest aastal 1989. Hispaanlaste TOP3 on moodustunud aga pallimängudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles