Digitark uurib: millal oleks õige aeg tutvustada lapsele nutitelefoni?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal lapsevanemal on mõni säästunipp varuks.
Igal lapsevanemal on mõni säästunipp varuks. Foto: Telia

Meeldib see meile või mitte, aga nutitelefonid on teinud agarat võidukäiku ning tänasel päeval ei ole selles midagi eriskummalist, kui tänaval mõni väiksem laps soliidse nutitelefoniga vastu jalutab, kirjutab põhjalikus ülevaates sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark. "Mõned aastad tagasi osteti lastele mobiiltelefon kooli kaasa võtmiseks. Nüüd võib nutiseadme leida juba ka koolieelikute käest."

Selles ei ole midagi halba, sest tegemist on kasuliku tööriistaga, mis laseb lapsel suhelda vanematega ja aitab vajadusel kätte leida ka kaduma läinud kodutee, kirjutab ülevaates Digitark. "Halb võib olla see, kui anname lapsele nutitelefoni ilma, et annaksime kaasa nutiseadme kasutamiseks vajalikud õpetussõnad ja kasulikud soovitused."

Milleks üldse lapsele nutitelefon?

Lapse seisukohast on muidugi arusaadav, et suurem ja värvilisem ekraan ning igasuguste põnevate mängude telefoni lisamise võimalus muudavad nutitelefoni nõutud kaaslaseks.

Lapsele nutitelefoni andes võiks omavahel kokku leppida, milleks ja kui tihti seda kasutada võib.

Lapsevanemale on argumendiks, et laps oleks pidevalt kättesaadav ja et ta saaks ka ise vajadusel vanematega kontakti. Nutitelefoniga kaasneb lapsevanemale võimalus lapse asukohta veelgi kiiremini ja täpsemalt määrata, seda eeldusel, et telefon on kaasas ja levis.

Lastele on kindlasti abiks enamikes nutitelefonis olev võimalus kasutada kaarte ja otsida aadresse ning vaadata oma asukohta kaardil. Nii peaks olema välistatud igasugu eksimised ja ekslemised ning mõlemal poolel on sellest lisavõimalusest abi. Üheks põhjuseks, miks nutitelefone lastele ostetakse, on ka tavaliste nuputelefonide vähesus. Hea kaameraga viisakaid nuputelefone meil enam lihtsalt ei müüda. Nii tundubki, et nutitelefonid on tulnud selleks, et jääda.

Mis vanusest alates võiks laps hakata kasutama nutiseadet?

Keegi selles osas väga nõu ei anna. Otsuse tegemine ja sobiva aja leidmine jääb enamasti lapsevanemate enda otsustada. Nõu ei anta selle pärast, et laste ja nutitelefonide kasutamise kohta on vähe teavet. Mitte ainult Eestis vaid ka mujal maailmas on teemaga haakuvaid uuringuid tehtud vähe.

Nutiseadmeid ja nende funktsioone õpivad lapsed kasutama kõige paremini jäljendamise kaudu läbi ühistegevuse. Foto:
Nutiseadmeid ja nende funktsioone õpivad lapsed kasutama kõige paremini jäljendamise kaudu läbi ühistegevuse. Foto: Foto: Telia

Nutiseadmete areng on olnud lihtsalt niivõrd kiire. Samas on mitmel pool aru saadud selliste uuringute vajalikkusest ja loodetavasti on meil lähiaastatel kasutada oma otsuste tegemisel juba palju rohkem uut infot. Täna on teada, et nutiseadmete kasutamine võib mõjutada silmade tervist ja nutiseadme kasutaja und.

Nagu enamike muude asjadegagi, on ka nutiseadmetega nii, et mõistlikul kasutamisel on tegemist hea igapäevase abilisega. Kusagilt jookseb aga piir, kust alates võib nutiseadme kasutamine avaldada mõju kasutaja tervisele ja käitumisele.

Vaata Telia.ee/LAPSED
Vaata Telia.ee/LAPSED Foto: Telia

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles