Video: maailmarekord - see robot paneb Rubiku kuubiku kokku ühe sekundiga

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubiku kuubiku lahendamise robot
Rubiku kuubiku lahendamise robot Foto: Youtube/kuvatõmmis

Kui veel möödunud aasta novembris tundus uskumatu ühe 14-aastase nooruki maailmarekordiline võime panna Rubiku kuubik kokku kõigest viie sekundiga, siis nüüd ehitasid tarkvarainsenerid roboti, mis saab sellega hakkama vaid sekundiga.

Robot koosneb mitmest mootorist, 3D-prinditud osadest, veebikaameratest ja Arduino kiibist, mis kõik on ühendatud Linuxi süsteemiga. Jay Flatlandi ja Paul Rose loodud robot paneb kuubiku kokku vähem kui 1,2 sekundiga, täpsemalt on praegu veel mitteametlikuks maailmarekordiks 1,019 sekundit, vahendab TNW.

Pusle lahendamiseks võtsid teadlased kasutusele Kociemba algoritmi. Kuubi iga kuue külje keskele puurisid nad augu, et robotil oleks mugavam selle kallal toimetada. Katse eel olid roboti kaamerad kinni kaetud, et sel puuduks enne «segiajamist» võimalus olukorraga tutvuda.

Kuubiku masinlahendamise senine rekord oli 3,253 sekundit, Flatlandi ja Rose plaan on see nüüd ametlikult üle lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles