Mida teada protsessorist uue arvuti valimisel?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protsessori leiab igast arvutist, olgu tegemist siis lauaarvuti, sülearvuti või muu nutiseadmega.
Protsessori leiab igast arvutist, olgu tegemist siis lauaarvuti, sülearvuti või muu nutiseadmega. Foto: SCANPIX

Arvuti protsessor ei ole lihtsalt üks osa arvutist, vaid see on kogu seadme aju, selgitab Sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark. Protsessor määrab ära, kui kiire või aeglane su isiklik rüperaal või lauaarvuti on.

Arvuti protsessor võtab vastu info, mida talle edastad, olgu see kausta avamine või rakenduse tööle panemine ning saadab selle edasi ülejäänud süsteemile. Protsessoritel on kaks põhitootjat – Intel ja AMD –, kes haaravad turuosa suisa 99,5% ulatuses, kirjutab Digitark.

Millised on su põhilised tegevused?

Kuigi arvutit tuleb valida nii funktsionaalsuse kui ka disainisobivuse järgi, peab enne ostu sooritamist tähele panema kindlasti ka  seda, mis on "kapit all" – õigesti valitud protsessor on arvuti puhul olulise tähtsusega! Foto:
Kuigi arvutit tuleb valida nii funktsionaalsuse kui ka disainisobivuse järgi, peab enne ostu sooritamist tähele panema kindlasti ka  seda, mis on "kapit all" – õigesti valitud protsessor on arvuti puhul olulise tähtsusega! Foto: Foto: tootja

Kas sa loed ainult veebilehti ja uudiseid ning vastad meilidele? On sul ka huvi vahetevahel mängida nii internetis kui ka niisama ning millised need mängud oleksid? Või on sul arvutit tarvis tõsiseks töötegemiseks, näiteks multimeedia töötlemiseks? Kui oled eelneva endale selgeks teinud, saad liikuda esimese komponendi juurde.

Tuumade arv

Suur enamus praegustest arvutitest sisaldavad endas rohkem kui ühte tuuma. Mida rohkem on arvutil tuumi, seda rohkem protsesse saab arvuti üheaegselt töökorras hoida. Pelgalt info, et protsessoril on kaks tuuma, ei ole ka alati piisav – protsessorid on erinevad ning paljudel on ka kasutusel tehnoloogiad, mis tekitavad virtuaalselt rohkem tuumi juurde.

Taktsagedus

Protsessori taktsadegus on järgmine omadus, mida tuleb valikut tehes arvestada. Taktsadegus näitab, mitu arvutust suudab arvuti teha ühe ühiku jooksul. Taktsagedust mõõdetakse hertsides. Tänapäeva protsessorid on niivõrd võimsaks tehtud, et kasutusele on võetud gigahertsid ehk GHz.

Lähtudes eelnevast tuumade arvu infost, siis GHz ise ei ütle sulle väga palju. Näiteks võrdleme kahte erinevat arvutit: Kui sul on 2 GHz ühetuumaline protsessor ja teine 1 GHz kahetuumaline protsessor, siis ühe lihtsa toimingu jaoks ei ole nendel kahel sinu jaoks mingit vahet. Tavakasutajale soovitan ma 1,5-2GHz vahelist protsessorit.

Jaga enda digitarkusi ka, postita Instagramis tagi-iga #digitarkadeklubi

Uueks aastaks cable managment korda ja ledid paika ;) #digitarkadeklubi #pcmasterrace

A photo posted by Hendrik Raid (@hendrikraid) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles