Eesti viib e-residentide võitmiseks neile kaardid kasvõi maailma lõppu kohale

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimeseks e-residendiks sai Edward Lucas.
Eesti esimeseks e-residendiks sai Edward Lucas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eestis e-residentsuse projekti vedav EAS otsustas ka teisel poole maakera asuvatele Singapuri elanikele Eesti elektrooniliseks residendiks saamise võimalikuks teha ning on valmis neile soovi ja huvi korral nii digiID- kui pangakaardid kohale organiseerima.

Põhjus sellisteks sammudeks on väga lihtne - seni ei olnud sisuliselt üheski Kagu-Aasia riigis võimalik Eesti saatkondade puudumise tõttu e-residendiks saamise taotlusi sisse anda – selleks oleks pidanud ette võtma pikki lennureise näiteks Pekingisse või Delhisse.

Teiseks ei võimalda Eesti seadused ikka veel avada pangakontosid ilma, et tulevane klient vähemalt korra-kaks pangakontoris füüsiliselt kohal ei käiks. Rahandusministeerium on kontode loomist läbi teleteenuste leevendavad seadusemuudatused küll algatanud, kuid nende jõustumise aeg ei ole veel teada.

Seega võetigi vastu otsus, et Eesti konsulaarametnikud hakkavad e-residentide säästmiseks pikkadest lennutundidest kord kvartalis ise sõitma Aasia tiigriks kutsutavasse Singapuri ja ka maailma tehnoloogiapealinna San Franciscosse, et  e-residendiks saamise avaldusele heakskiidu saanud inimestele nende digiID-kaardid ise kohale viia.

«Esimene konsulaarmissioon toimub USA läänerannikule veebruari lõpus ja esimene konsulaarmissioon Singapuri aprilli alguses. Edaspidi toimuvad konsulaarmissioonid vastavalt vajadusele, tõenäoliselt kaks korda aastas, vajadusel iga kolme kuu tagant,» ütles Katre Kasmel EAS-ist Postimehele.

See sõltub sellest kui suur on e-residentide digi-ID-de nõudlus ja kas lisaks e-residentide kaartide üleandmise vajadusele on piirkonnas Eesti kodanikke, kes vajavad konsulaarteenuseid. Enamiku konsulaarmissioonidest viivad läbi USA ja Hiina välisesinduste kui lähimate välisesinduste töötajad.

Kasmel  rõhutas,  et Singapuri mineku üks eesmärke leida koostööpartnereid – olla ligipääsetav maailma ühe juhtiva startup-ettevõtete arenduskeskuse arendajatele ja teenusepakkujatele, kes võiks olla huvitatud e-Residentsuse platvormi võimaluste kasutamisest oma teenustes.

Mis puutub pangakontode avamisse, siis selles osas pakub e-residendtidele teenust ettevõtmine nimega leapIN.

«Panustame ühiselt EAS-iga e-residentsuse tutvustamisele Singapuris ning pakume sealsetele e-residentidele oma põhitoodet s.o. mikro-ettevõtte loomise ja haldamise terviklahendust Eesti ökosüsteemis,» ütles ettevõtte esindaja Erko Hansar. «Piisava huvi korral organiseerime konsulaarmissioonidega samaaegselt Singapuri kohale ka panga esindaja, kes teostab seal nõutavad isikusamasuse tuvastamise toimingud nendele isikutele, kellel on põhjendatud soov Eestis pangakontot avada ja kelle taust ka nõuetele vastab.»

Hansar märkis, et tegemist on siiski erandliku lahendusega, mida esialgu rakendatakse ainult Singapuris.

LeapIN ise isikusamasuse tuvastamist ei teosta ega vahenda, küll aga on ettevõttega kampa löönud Eesti LHV Pank. «Piisava huvi korral sõidab meie kliendihaldur koostöös LeapINiga kohale ja saab seal vajaliku kliendituvastamise läbi viia,» ütes panga esindaja Priit Rum.

Swedbank näiteks vahendajate teenust kontode loomisel ei aktsepteeri.

Eesti loodab, et ühel päeval on meil 10 miljonit e-residenti. Hetkel on neid 8000 ringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles