Euroopa hakkab tunnistama Eesti digiallkirja (2)

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie saame oma digiallkirja anda nii arvutis kui ka telefonis ning see allkiri on kehtivuskinnitusega.
Meie saame oma digiallkirja anda nii arvutis kui ka telefonis ning see allkiri on kehtivuskinnitusega. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu riikide asutustega suhtlevatel Eesti kodanikel kaob suvel vajadus dokumente posti teel saata ja tekib õigus nõuda digiallkirja tunnistamist.

Selle õiguse annab meile 1. juulil jõustuv Euroopa Komisjoni määrus nimega eIDAS, milles üles loetud standardite hulgas on selline, millele vastab meie bdoc-formaadis digiallkiri.

Sellele standardile vastavat digiallkirja peavad Euroopa riigiasutused tunnustama, mis tähendab näiteks seda, et Eesti kodanikul on õigus saata kellegi vastu hagi Barcelona kohtule digiallkirjastatult. Samas peavad Eesti riigiasutused õppima hakkama saama Euroopast tulevate teist liiki digiallkirjadega.

«Eesti riigiasutused peavad hakkama vastu võtma ka teistest Euroopa Liidu riikidest Eesti digiallkirjaga samaväärse või «kangema» allkirjaga dokumente. Eesti elanikel tekib aga võimalus pöörduda teiste Euroopa riigiasutuste poole oma digiallkirjastatud dokumentidega,» võttis uuenduse kokku majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Mait Heidelberg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles