Kosmiline kaugsuhe: avastati oma tähest triljoni kilomeetri kaugusel asuv planeet

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku loodud pilt vabalt hõljuvast planeedist 2MASS J2126.
Kunstniku loodud pilt vabalt hõljuvast planeedist 2MASS J2126. Foto: University of Hertfordshire

Grupp Briti, USA ja Austraalia astronoome avastasid üksiku planeedi, mida lahutab oma tähest triljon kilomeetrit  ehk 7000 korda pikem vahemaa kui Maa ja Päikese vaheline kaugus, vahendab Phys.org  teadusajakirjas «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» avalikustatud raportit.

Viimase viie aasta jooksul on astronoomid leidnud hulga kosmoses vabalt hõljuvaid planeete, milleks seni peeti ka 2MASS J2126 nime kandvat objekti. Tavaliselt on need planeedid gaasikogumid nagu Jupiter, millel puudub tuumareaktsioonide jaoks vajalik mass ning aja jooksul need jahtuvad ja hääbuvad. Selliste objektide temperatuuride mõõtmine on üsna lihtne, kuid see sõltub nii nende massist kui ka vanusest. See tähendab, et astronoomid peavad kõigepealt välja selgitama, kui vanad need on, enne kui nad saavad välja selgitada, kas nad on piisavalt väikese massiga, et liigituda planeetideks või on nad suurema massiga nn «läbikukkunud tähed», mida tuntakse ka pruunide kääbuste nime all.

USA teadlased leidsid 2MASS J2126 infrapunateleskoobi abil. Nende mõõtmiste järgi pidi tegu olema ilmselt noore ning seetõttu ka väikese massiga objektiga. 2014. aastal avastasid Kanada teadlased, et 2MASS J2126 näol on ilmselt tegu 45 miljoni aasta vanuse tähtedest ja pruunidest kääbustest koosneva grupi Tucana Horologium Association ühe võimaliku liikmega. See omakorda tähendas, et objekt 2MASS J2126 oli piisavalt noor ja väikese massiga, et kvalifitseerus vabalt hõljuvaks planeediks.

Samas taevaregioonis on aga identifitseeritud ka täht TYC 9486-927-1, mis on küll hinnatud nooreks täheks, kuid samas ei ole leitud tõendeid selle kohta, et see kuuluks mingisse teadaolevate noorte tähtede gruppi. Seni ei olnud keegi välja pakkunud, et TYC 9486-927-1 ja  2MASS J2126 võiks olla mingil viisil omavahel seotud.

Uue raporti juhtivteadlane Niall Deacon Hertfordshire´i ülikoolist on viimastel aastatel tegelenud peamiselt noorte tähtede ning nende suure orbiidiga kaaslaste otsingutega. Osana ühest sellisest projektist vaatas tema tiim üle nimekirjad seni avastatud noortest tähtedest, pruunidest kääbustest ja vabalt hõljuvatest planeetidest, et välja selgitada, kas osad neist võiks omavahel mingil moel seotud olla.  Nad avastasid, et TYC 9486-927-1 ja 2MASS J2126 liiguvad kosmoses koos ning asuvad mõlemad Päikesest 104 valgusaasta kaugusel. Sellest järeldati, et objektide näol on tegu tähe ja selle ümber tiirleva planeediga.

«See on kõige laiema ulatusega planeedisüsteem, mis on seni leitud. Kuigi mõlemad selle liikmed  avastati juba kaheksa aastat tagasi, ei olnud keegi taibanud neid omavahel siduda. Planeet ei ole päris nii üksik, kui me arvasime, kuid tegu on selgelt «väga kauge suhtega,»» kommenteeris Deacon.

Teadusartikliga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles