E-hääletamine jõuab Tallinna börsile

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasdaq MarketSite New Yorgis
Nasdaq MarketSite New Yorgis Foto: Seth Wenig/AP

Tallinna börsi ja väärtpaberikeskuse omanik Nasdaq kinnitas täna veelkord otsust asuda sel aastal pakkuma Tallinna börsiettevõtete aktsionäridele võimalust hääletada üldkoosolekutel füüsiliselt osalemata.

Selleks võtab Nasdaq kasutusele blockchain-tehnoloogia, mida on varem kasutanud mitte-avalike ettevõtete väärtpaberite kauplemisplatvormis Nasdaq Linq.  Ettevõtte teatel võimaldab see tehnoloogia hääled koheselt ja turvaliselt salvestada.

Võimaluse üldkoosolekutel e-hääletada saavad nii Eesti ID-kaardi kui e-residendi digi-ID-ga aktsionärid. Nasdaq kasutab aktsionäridele uuendusliku e-hääletusteenuse pakkumiseks Eesti digitaalidentiteedi platvormi.

Eriti oluline on see uuendus Eesti e-residendtsuse projekti vaatevinklist, kuna võtab välismaistelt ärimeestelt veel ühe vajaduse siin käia. «Kui me aasta tagasi e-residentsuse programmiga alustasime, siis teadsime, et muudame inimeste mõtlemisviisi rahvusest ja kodakondsusest. Tehes nüüd e-hääletuse teenuse raames Nasdaqiga koostööd, parendame oluliselt ettevõtete juhtimist,» ütles e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus.

Kuna koosolekud on peamine viis, kuidas ettevõtte aktsionärid juhtkonnaga suhtlevad ning ettevõtete tuleviku kujundamisel kaasa räägivad, võimaldab koosolekutel osalemise ja hääletamise efektiivsemaks muutmine aktsionäre paremini kaasata.

Nasdaq grupi president Hans-Ole Jochumseni sõnul on blockchaini-põhine lahendus edukalt turule toodud juba USA mitte-avalike ettevõtete väärtpaberitega kauplemisel ning selle alusel arendati süsteeme edasi Eestis.

«Eestit iseloomustav kiiresti arenev infoühiskond mõjutas kindlasti meie otsust tuua e-hääletuse lahendus kõigepealt turule just siin. Oleme põnevil ning ootame väga nii projekti edasist arengut kui ka eesseisvat koostööd Eesti Vabariigi Valitsuse ja eeskätt e-residentsuse meeskonnaga, et näidata suunda ettevõtete juhtimise arengus,» ütles Jochumsen.

Eestilt on hetkel e-residentsust taotlenud üle 8700 inimese 128 riigist, kes kasutavad Eesti e-teenuseid peamiselt seoses ettevõtlusega. E-residentide poolt on loodud 343 uut ettevõtet ning 721 ettevõtjat kasutavad oma ettevõtte administreerimisel e-residentsust.

Nasdaq on koduks enam kui 3700 noteeritud ettevõttele, mille turuväärtus on kokku üle 9,6 triljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles